Gladiátorbemutatót és "rabszolgavásárt" tartanak Óbudán

Az Aquincumi Múzeum idén májusban 33. alkalommal rendezi meg a római tavaszünnepet, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek az ókori rómaiak életébe. A szervezők számos programot kínálnak, hogy a gyerekek és felnőttek egyaránt élvezhessék az eseményt, amelyre a 3. kerületi lakosok ingyen mehetnek.

Május 10. és 12. között az Aquincumi Múzeumban kerül megrendezésre a Floralia római tavaszünnep, ahol színházi előadások, gladiátorbemutatók, római iskola, kézműves-foglalkozások és ókori vásári forgatag várja a közönséget. A múzeum 130 éves történetében immár 33. alkalommal ad otthont ennek a hagyományos eseménynek, amelynek nulladik napján, május 10-én a látogatók megismerkedhetnek Mithras kultuszával és az aquincumi emlékekkel. A gazdag római ház urának és családjának életét is bemutatják a Festőházban.

A rendezvényen áldozatbemutatás és romkerti séta is szerepel a programban, valamint egy ókori orgona rekonstrukciójának hangjait is meghallgathatják az érdeklődők. A felnőttek számára borkóstoló, míg a gyerekek számára kézműves-foglalkozások biztosítanak szórakozást. A pénteki programot Szókratész védőbeszédének újraértelmezése zárja.

Május 11-én és 12-én a látogatók részt vehetnek a Flora istennő előtt tisztelgő meneten, gladiátorjátékokon, ahol az arénák harcművészei mérik össze tudásukat, és római katonák csatáznak a barbár seregekkel. Az atléták olimpiai játékokon is összemérhetik készségeiket, és harpastum mérkőzéseken is részt vehetnek. A múzeum kiállításaiban vezetéseket tartanak, de a látogatók találkozhatnak egy aquincumi vándorjóssal, ellátogathatnak egy szépségszalonba, megismerkedhetnek az ókori gyógyászat rejtelmeivel, beiratkozhatnak egy római iskolába, vagy akár „vásárolhatnak” rabszolgát a rabszolgavásáron. A gyerekek számára bátorságpróbák, kincskereső játékok és pajzskészítő kézműves-foglalkozások kínálkoznak. Hagyományőrzők táboraikban fogadják a látogatókat, és ókori vásári forgatag is lesz.

A 3. kerületi, állandó lakcímmel rendelkező lakosok számára a rendezvény ingyenesen látogatható.