Élet menete: Emlékezés a holokauszt áldozataira Budapesten

Vasárnap délután vette kezdetét Budapesten az Élet menete rendezvény, amely a holokauszt áldozatainak állít emléket, idén huszadik alkalommal.

A megemlékezők a Dohány utcai zsinagógától indultak útnak, és a Rákóczi úton haladva értek a Keleti pályaudvar előtti térre, ahol a felvonulás záróeseményei zajlottak. A helyszínen színpadot és ülőhelyeket is kialakítottak az érdeklődők számára. A Keleti pályaudvarnál kulturális programokkal és beszédekkel várták az embereket. Az esemény keretében közel ötszáz középiskolás indult útnak „Az élet vonata” néven a pályaudvarról Oswietzim városába, hogy másnap részt vegyenek az Auschwitz-Birkenauban megrendezésre kerülő nemzetközi Élet menete megemlékezésen, ahol a szervezők közel ötezer résztvevőre számítanak.

A budapesti esemény kezdeteként egy emléktáblát lepleztek le a Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl Tivadar téren, amely az 1944. május 15. és július 9. között elhurcolt és meggyilkolt 440 000 magyar zsidó emlékére készült. Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere az MTI-nek nyilatkozva kiemelte, hogy a magyar társadalom súlyos morális kudarca és bűne, hogy nem védték meg zsidó honfitársaikat, és ez a bűn beleégett a nemzet történelmébe.

A felvonulás a sófár hangjával kezdődött, és az élén közel száz holokauszt-túlélő haladt, akiket elektromos kisbuszokkal szállítottak.