Benjamin Netanjahu betiltja az al-Dzsazírát

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök betiltja a katari székhelyű al-Dzsazíra hírcsatorna működését Izraelben, amíg a gázai háború tart.

Az izraeli kormány egyhangú döntése értelmében az al-Dzsazíra uszító tevékenysége miatt nem folytathatja tovább működését az országban. Ez a lépés egy hónappal követi azt a fogadalmat, amelyet Netanjahu tett a csatorna bezárására vonatkozóan. A kormányrendelettel ténylegesen lekapcsolták az al-Dzsazíra működését Izraelben, amelyet Slomó Karai távközlési miniszter és Benjamin Netanjahu miniszterelnök döntése eredményezett.

Egy új, átfogó törvény került elfogadásra Izraelben, amely felhatalmazza a kormányt arra, hogy betiltsa azokat a külföldi csatornákat, amelyek veszélyt jelenthetnek a nemzetbiztonságra. Az Al-Dzsazíra hosszú ideje kerül Izrael-ellenes vádak kereszttüzébe a Netanjahu-kormány részéről. A csatorna kritikával illette az izraeli döntést, és kötelezettséget vállalt arra, hogy továbbra is bátran és professzionálisan tudósít a Gázai háború eseményeiről. Az új törvény értelmében a miniszterelnöknek és a kommunikációs miniszternek joguk van ideiglenesen betiltani a külföldi csatornák izraeli tevékenységét. Ezt a lépést jogvédő csoportok is bírálták.

Karai szerint "túl hosszú idő telt el és túl sok fölösleges jogi akadály állt annak az útjába, hogy végre megállíthassuk az al-Dzsazíra olajozott, az ország biztonságának ártó, uszító gépezetét", míg Nir Barkat gazdasági miniszter azt mondta, "az al-Dzsazíra a világ antiszemitizmusának legnagyobb motorja, amelyet Katar Izrael és a zsidó nép ellen működtet."

Az al-Dzsazíra izraeli és palesztin területeken működő részlegének vezetője, Valid Omari "veszélyesnek" minősítette a katari médium helyi működésének felszámolásáról szóló kormányhatározatot és közölte, hogy "jogi válaszra készülnek" a döntés ellen. A csatorna bejelentette, hogy benyújtja a fellebbezését a döntés ellen.

A Beni Ganz vezette Nemzeti Tábor nevű centrista párt miniszterei nem jelentek meg a kormány ülésén, és nem vettek részt a szavazáson. Katar korábban közvetíteni próbált Jeruzsálem és a Hamász között, mivel mindkét féllel jó kapcsolatot ápolt. Az elmúlt hetekben a sikertelen tűzszüneti tárgyalások miatt már egyre több nyomás érte Dohát, az al-Dzsazíra betiltása pedig végképp tönkreteheti a diplomáciai kapcsolatot Izraellel.

Az izraeli rendőrség vasárnap rajtaütött egy jeruzsálemi szállodai szobán, amit az Al-Dzsazíra átmeneti irodaként használt. Az Al-Dzsazíra a lépést „bűncselekménynek” nevezte, és visszautasította azt a vádat, hogy a hálózat veszélyezteti az izraeli biztonságot, mint „veszélyes és nevetséges hazugságot”, ami veszélybe sodorja az újságíróit. Emellett közölte, hogy fenntartja magának a jogot, hogy „minden jogi lépést megtegyen”.

Netanjahu a közösségi médiában úgy osztotta meg a kabinet egyhangú szavazását, hogy az „Al-Dzsazíra uszító csatornát bezárják Izraelben”. A közlemény szerint az intézkedés magában foglalja az Al-Dzsazíra izraeli irodáinak bezárását, a műsorszóró berendezések elkobzását, a csatorna elvágását a kábel- és műholdas társaságoktól és a honlapok blokkolását.

Az Al-Dzsazíra korábban „eszkalációnak” nevezte a működése korlátozása érdekében hozott izraeli rendelkezéseket. Április elején pedig egy nyilatkozatban azt mondta, hogy ez egy „szisztematikus izraeli támadás része”. A csatorna szerint az izraeli hatóságok szándékosan célba vették és megölték több újságíróját, köztük Samer Abu Daqqát és Hamza AlDahdooh-t, akiket a konfliktus során a Gázai övezetben öltek meg. Izrael azonban azt állítja, hogy nem céloz újságírókat.

Katar még 1996-ban hozta létre az Al-Dzsazírát, és a hálózatra úgy tekint, mint a globális ismertségének erősítésére szolgáló eszközre. Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala szintén bírálta a bezárást. „Sajnáljuk a kabinet döntését az Al-Dzsazíra izraeli működésének megszüntetéséről” - írta az X-en. „A szabad és független média ugyanis elengedhetetlen az átláthatóság és az elszámoltathatóság biztosításához. Felszólítjuk a kormányt, hogy helyezze hatályon kívül a tilalmat.”