Amerikai figyelmeztetés: Németországban fokozott a terrorveszély

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma májustól fokozott óvatosságra inti állampolgárait Németországban, ahol továbbra is nagy a terrorveszély. A kockázati besorolásban Németország a 4-ből a 2. szintre került felminősítésre.

Az amerikai kormány szerint a terroristák turisztikai üdülőhelyeket, közlekedési csomópontokat, piacokat, bevásárlóközpontokat, iskolákat, repülőtereket, önkormányzati és más közintézményeket, szállodákat, klubokat, éttermeket, istentiszteleti helyeket, parkokat és a jelentősebb sport- és kulturális eseményeket is célba vehetik.

Az utazóknak azt tanácsolják, hogy készítsenek cselekvési tervet és azonosítsák azokat a biztonsági területeket, ahová elmenekülhetnek, ha incidens történik.

A New York Post információi szerint Németország az egyetlen európai ország, amelyre 2024-ben az Egyesült Államok fokozott utazási figyelmeztetést adott ki, kivéve a Moldovával határos Ukrajnát.

Kanada és az Egyesült Királyság is kiadott új biztonsági utasításokat Németországgal kapcsolatban, és felhívták állampolgáraik figyelmét a körültekintés fontosságára.

A német belügyminiszter, Nancy Faeser (SPD) szerint az Iszlám Állam és néhány szétszakadt csoportja jelenleg a legnagyobb iszlamista fenyegetést jelenti Németországban.

A közelgő labdarúgó Európa-bajnokság miatt, amely június 14-én kezdődik és több mint ötven meccset játszanak tíz német városban, a biztonsági hatóságok különleges intézkedésekkel készülnek. A szövetségi rendőrség megvédi a német határokat, a repülőtereket és a vasúti forgalmat, és felkészülnek a kibertámadásokra és az esetleges dróntámadásokra is.

A Kurier szerint a stadionok és a szurkolói zónák is lehetséges támadási célpontok lehetnek, ahol a drónok robbanóanyagot dobhatnak a szurkolókra. Öt különösen veszélyeztetett ország van, köztük Németország és Ausztria.

: article-1