A magyar jégkorong-válogatott sikere Bolzanóban és a kapitány búcsúja

A magyar jégkorong-válogatott megnyerte a bolzanói divízió I/A-s világbajnokságot, ezzel biztosítva a feljutást. A csapat a Románia elleni vereség és Galló Vilmos kifakadása után mutatta meg igazi erejét, legyőzve Olaszországot és Szlovéniát.

A váratlan vereség és a csatár, Galló Vilmos kifakadása után a magyar válogatott karakteres játékkal fordított a helyzeten, és sorra győzte le a riválisokat. Az olaszok elleni hosszabbításban aratott 3-2-es, majd a szlovénok elleni 2-1-es győzelemmel biztosították a feljutást. Galló a mérkőzés után bocsánatot kért, míg Erdély Csanád csapatkapitány a csapat szívét méltatta.

A válogatott kapusa, Bálizs Bence, aki a világbajnokság második leghatékonyabb kapusaként 95 százalékos védési hatékonysággal zárta a tornát, az egész csapat bátorságát és küzdőszellemét emelte ki. "Szerencsére jó nagy golyói vannak az egész brigádnak! Ezt büszkén ki lehet jelenteni. Amikor kellett, okosan tudtunk játszani és rá tudtunk kapcsolni, tudtunk küzdeni az utolsó pillanatig. Mindenkinek meg volt a szerepe és mindenkire büszke vagyok egytől egyig" – fogalmazott Bálizs.

Papp Kristóf, aki a győztes gólt szerezte, az egységességet emelte ki, és külön kiemelte a szlovénok elleni mérkőzést, mint örök emléket. Sofron István az olaszok elleni meccs nehézségeiről beszélt, és Bálizs Bence bravúrjait méltatta, akinek köszönhetően a csapat sok nehéz pillanatot vészelhetett át.

Szabó Bence az érzelmi hullámvasútról beszélt, amit a csapat átélt, és a csapatszellem fontosságát hangsúlyozta: "A szív a lényeg, itt minden srác egymásért küzd, nem saját magáért." Hári János szerint a válogatott nem játszott jól, de Bálizs védéseivel sikerült a legjobbak közé visszajutni.

A csapat szövetségi kapitánya, Don MacAdam, a nehéz napok ellenére is példamutatóan kezelte a helyzetet, amiért a csapat tagjai tisztelettel adóznak neki. A magyar válogatott ezzel a sikerrel először zárt első helyen a divízió I/A-ban ilyen lebonyolítás mellett, és összességében negyedszer jutott fel a 2008, 2015 és 2022 után. Azonban a bolzanói világbajnokság után MacAdam bejelentette, hogy a keddi, világbajnoki címvédő Kanada elleni barátságos mérkőzés lesz az utolsó, amin kapitányként vesz részt, utána hazaköltözik Kanadába.

A szurkolók kedden, az MVM Dome-ban, a Kanada elleni gálameccsen tudják köszönteni kedvenceiket és elbúcsúzhatnak a szövetségi kapitánytól, aki nehéz időszakok után is vezette a csapatot a siker felé. A 73 éves szakembernek nehéz éve volt, hiszen Kevin Constantine helyére kinevezték, és bár nem sikerült kiharcolni az olimpiai részvételt, a fehéroroszok kizárásával nyár végén mégis lehet folytatni a kvalifikációt. A lengyelek elleni felkészülési összecsapásokon a csapat gyengén játszott, és a románok elleni vereség után Galló Vilmos élő televíziós interjúban bohócnak nevezte MacAdamet és kritizálta őt, amiért a kapitány a Kanada elleni mérkőzés után távozik.