Nagyot hajrázott a forint a héten

Folyamatosan erősödött a forint a héten, az euró-forint árfolyama a 393-as szintről átmenetileg 389 alá, míg a dollár–forint jegyzése 367-ről 360 közelébe süllyedt. A magyar gazdaság teljesítménye az első negyedévben meghaladta az elemzői várakozásokat, ami érdemi erősödést hozott a forint számára. A magyar tőzsde is rekordszinten mozgott, amiben jelentős szerepe volt az OTP és a Magyar Telekom teljesítményének.

A héten a forint az euróval szemben a 392-es szint fölött kezdte, hétfőn kismértékben erősödött, 391-ig. A keddi kedvező GDP-adatok hatására a magyar gazdaság teljesítménye negyedéves alapon 0,8, éves alapon pedig 1,7 százalékkal nőtt. Németországból és Amerikából is érkezett erősítés: az euróövezet gazdasága negyedéves alapon 0,3 százalékkal nőtt. A Fed kamatdöntése után a dollár gyengülni kezdett, ami segítette a forint erősödését. Csütörtökön az OECD emelte a globális gazdasági növekedési kilátásokat, Magyarország esetén pedig 2,1 százalékra növelte az idei, és 2,8 százalékra a 2025-ös reál-GDP növekedési kilátásait.

A jövő héten adatdömping várható a KSH részéről, többek között a márciusi külkereskedelmi mérleg előzetes adata, a márciusi kiskereskedelmi forgalom, a márciusi ipari termelési adat, és az áprilisi inflációs adatsor is befolyásolhatja a forint mozgását. A forintgyengülést a 400-nál húzódó erős szint állította meg, és azóta több hullámban erősödés bontakozott ki. A forint ereje a cseh jegybank kamatcsökkentése által is támogatott volt, bár 389 alá csak rövid ideig tudott erősödni.

A magyar tőzsde rekordszinten mozgott a héten, az OTP és a Magyar Telekom vezetésével ért el rekordszinteket a BUX. Az OTP-nél továbbra is húzóerőt jelent a múlt héten bejelentett akvizíciós sztori, amely szerint a balti államokban jelenlévő Luminor lehet a céltársaság. A Telekomnál az osztalékszelvény levágásából fakadó múlt heti visszaesés átmenetinek bizonyult.

Az európai gázár emelkedett, míg az északi-tengeri Brent típusú olaj ára csökkent. Hétfőtől újabb üzemanyagár-csökkenésre van kilátás, a benzin és a gázolaj esetében is 2 forinttal csökken a nagykereskedelmi ár. A Mol-csoport partnereinek küldött leveléből kiderült, hogy mostantól gyakrabban dönthetnek a nagykereskedelmi árról.

A jövő hét főbb gazdasági eseményei:

      1. 06., 08.30 – KSH, külkereskedelmi mérleg,
      1. 07., 08.30 – KSH, márciusi kiskereskedelmi forgalom,
      1. 08., 08.30 – KSH, márciusi ipari termelési adat,
      1. 10., 08.30 – KSH, áprilisi fogyasztói árindex.