Boeing vezérigazgató fizetése vita tárgya

Az ISS részvényesi tanácsadó cég arra kérte a Boeing befektetőit, hogy szavazzanak ellene David Calhoun vezérigazgató 32,8 millió dolláros fizetéscsomagjának. A Financial Times jelentése szerint a cég május 17-i éves közgyűlésén kerül majd sor a szavazásra.

Az ISS indoklása szerint Calhoun fizetése 45%-kal emelkedett az előző évhez képest, annak ellenére, hogy 2023-ban nem kapott éves készpénzes bónuszt. Az igazgatótanács hosszú távú bónuszát is megnövelte, már harmadik alkalommal. Az ISS szerint az igazgatótanács nem adott meggyőző indoklást a jelentős fizetésemelésre, figyelembe véve Calhoun korábbi fizetésemeléseit is, amelyeket vezérigazgatói kinevezése óta kapott 2020-ban. Ezen felül Calhoun 514 285 dollárt kapott magánrepülőgépes utazásokért.

A Boeing vállalat nem reagált azonnal a jelentésre. A vállalat részvényei az év eleje óta 29%-os csökkenést mutattak, ami a cég sorozatos hibái miatt alakult ki. Egy Boeing 737 Max típusú repülőgép kényszerleszállást hajtott végre egy ajtódugó repülés közbeni kiesése miatt, ami ideiglenes repülési tilalmat eredményezett ezen a típuson. A Boeing első negyedéves jelentése szerint a cég közel 4 milliárd dollár tőkét használt fel és 443 millió dollár kártérítést fizetett ki.

Bár az ISS ellenezte Calhoun fizetéscsomagját, támogatta az igazgatótanácsba való újraválasztását, beleértve David Joycet, a repülésbiztonsági bizottság elnökét is.