Tokody Ilona: „José Carreras azt mondja, a testvére vagyok”

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekesnő, Tokody Ilona, aki az MMA tagja is, 71 évesen is aktív, tele van tervekkel és minden nap tesz a házasságáért.

Tokody Ilona, aki nála 18 évvel fiatalabb férjével, a szintén operaénekes Muskát András Zoltánnal él boldog házasságban, a Vasárnapi Blikknek adott interjúban beszélt házasságáról, gyerekkoráról, a legendás három tenorral: Pavarottival, Domingóval és Carrerasszal kötött barátságáról, valamint az Operaház jelenlegi helyzetéről.

A művésznő a korához való viszonyulásáról elmondta, hogy bár a hetessel kezdődő számoktól kezdetben megijedt, de végül arra a következtetésre jutott, hogy az ember annyi idős, amennyinek érzi magát. A születésnapjai azonban az ellenkezőjére emlékeztetik, ezért nem is szereti ezt a napot.

Tokody Ilona napindítóként éhgyomorra egy pohár vizet iszik és tornázik, ezt a szokást édesapjától látta, és a férje is gyerekkora óta így tesz. Tizenöt éve a tibeti jóga is része a napjainak, amely fizikailag és szellemileg is helyrehozza. Az énekesnő igyekszik aktívan élni, nem elhagyni magát, ezt a szüleitől és nagymamájától látta. Az édesanyja három éve, 91 évesen hunyt el, és az utolsó pillanatig aktív volt.

Gyermekkoráról elmondta, hogy a tiszántúli tanyán idilli gyermekkora volt, de az egész családot megviselte, amikor el kellett onnan költözniük. Az édesapját érthetetlen okból elküldték az iskolából, ahol néptanítóként dolgozott, de a nagymamája segítségével Szegedre költöztek, ahol új életet kezdtek.

Az énekléssel már gyerekkorában foglalkozott, fellépett iskolai rendezvényeken, és egy Orion táskarádió hatására kezdett el komolyabban az Operával foglalkozni. A nagymamája támogatásával vásároltak egy pianínót, amelyen gyakorolt, és amely a mai napig megvan.

A Szegedi Konzervatóriumba, majd a Zeneakadémiára került, és énekversenyeken való részvétel után a bécsi Staatsoper igazgatójának megtetszett, így kezdődött a külföldi karrierje. Bécsben folyamatosan fellépett, és a londoni Covent Garden Operában is énekelt José Carrerasszal.

Plácido Domingóval és Luciano Pavarottival is színpadra állt, akikkel emberileg és művészileg is megszerették egymást. Domingóval gyakran próbáltak együtt, és a szünetekben labdáztak, viccelődtek. Carreras pedig úgy tekint Tokody Ilonára, mint a testvérére.

A művésznő sosem gondolkodott azon, hogy elhagyja Magyarországot és külföldre költözik, mert mindig is kötődött a szüleihez és az Operaházhoz.

Tokody Ilona három meghatározó férfival volt kapcsolatban élete során. Az első férjével a főiskolán ismerkedett meg, de miután túlnőtt rajta, elváltak. A következő párja egy amerikai menedzser volt, akivel tíz évig voltak együtt, de végül barátságban váltak el. Jelenlegi férjével, András Zoltánnal húsz éve élnek boldog házasságban, és mindent együtt csinálnak.

Az Operaház körüli botrányokról, mint a sztrájk vagy a büféügy, Tokody Ilona úgy nyilatkozott, hogy Ókovács Szilveszternek igazgatóként nehéz dolga van, és nem látja át a problémát, mert nem tud azonosulni a modern rendezésekkel. Az igazgató azonban minden évben kitalál neki valamit, amivel szívesen lép színpadra.

2012-ben, amikor Ókovács Szilveszter érkezése miatt elköszönt az Operaháztól, nehezen élte meg a helyzetet, de a Pécsi Egyetemre való meghívás és a férje támogatása segített neki. Idővel normalizálódott a viszonyuk az igazgatóval, és mostanra kedvelik is egymást.

Bár kétszer is jelentkezett az Operaház igazgatói posztjára, végül nem kapta meg a pozíciót. Kisebb vezetői pozícióban még szívesen dolgozna, de ez még nem került szóba.

Névjegy

Tokody Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Szegeden született, a Zeneakadémia növendéke lett, megnyerte a Kodály-énekversenyt. 1976-tól az Operaház magánénekese és a bécsi Staatsoper állandó vendégművésze, Európa és Amerika számos nagyvárosában és operaházában vendégszerepelt. A New York-i Metropolitanben 1988-ban mutatkozott be. Énekelt többek között Plácido Domingo, José Carrerasszal és Luciano Pavarottival. Férje a szintén operaénekes Muskát András Zoltán.