Tarr Zoltán: A jelenlegi vezetők a szocializmus reflexeit őrzik

"Nem vagyok naiv, tudom, hogy pusztán lelkesedéssel nem lehet megváltoztatni a rendszert, kellenek szakemberek, anyagi források, viszont lelkesedés nélkül el sem lehet indulni" – nyilatkozta Tarr Zoltán a Hvg360-nak, ahol beszámolt a református egyházhoz fűződő viszonyáról és politikai aktivitásáról.

Tarr Zoltán, az egykori református lelkész és zsinati tanácsos, országos ismertségre tett szert, miután felszólalt Magyar Péter április 6-i tüntetésén. Ott kritizálta Balog Zoltán református püspök cselekedeteit és a kegyelmi botrány kirobbanása óta tanúsított magatartását.

A tüntetést követően Tarrt elbocsátották a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozó Neumann János Nonprofit Kft.-től, amit ő politikai indíttatásúnak tart. Ezt Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója is megerősítette, mondván, hogy "Miért kellene a kormánynak egy olyan emberben megbíznia, aki meg akarja buktatni?!". Később Magyar Péter felkérte Tarrt, hogy csatlakozzon a Tisza Párt európai uniós listájához, ahol a harmadik helyen szerepel.

Tarr elmondta, hogy a rendszerváltás idején nem érdekelte a politika, és bár 1990-ben az MDF-re szavazott, hamar kiábrándult a pártból. Kritikája szerint a vezetők nem tisztultak meg a szocializmus idején elkövetett bűnöktől.

2015-ig aktív tagja volt a református egyháznak, ahol az egyház államtól való függetlenítésén dolgozott, és a Kárpát-medencei magyar református egyházak szellemi egyesítésére törekedett. Az új egyházi vezetés érkezése után azonban távozott, mivel nem akart az állami elvárásoknak megfelelni.

Ezt követően technológiai fejlesztésekkel foglalkozott, tanácsadó céget alapított, és ételfutárként is dolgozott egy ideig. Később a gazdasági minisztérium egyik háttérintézményében helyezkedett el, ahol a vállalkozások versenyképességének és digitalizációjának fejlesztésén dolgozott volna.

A kegyelmi botrány óta Tarr szerint "hitvallási helyzet van" a református egyházban, és Balog püspök cselekedetei miatt nem lehet hallgatni. Úgy véli, hogy szabad emberként könnyebben emelhet szót az egyházszervezeten kívül.

Tarr hozzátette, hogy Magyar Péterrel egy közös ismerősük hozta össze, és nem ő kereste a lehetőséget, hogy felszólaljon a tüntetésen. Magyar Péterről úgy nyilatkozott, hogy bár kritizálható, az életük egy ponton találkozott, amikor úgy érezték, szólniuk kell.