Sadiq Khan harmadszor is London polgármestere

Ismét Sadiq Khant választották London polgármesterévé, aki így már harmadik alkalommal tölti be ezt a rangos tisztséget, és ezzel ő az első londoni városvezető, aki harmadszor is győzedelmeskedik a választásokon.

A csütörtökön tartott polgármesterválasztás szombat délután véglegessé vált eredményei szerint Khan a szavazatok 43,8 százalékát szerezte meg. Ellenfele, a Konzervatív Párt által támogatott Susan Hall 32,7 százalékos szavazataránnyal maradt le mögötte.

Sadiq Khan, aki a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt tagja, először 2016-ban került megválasztásra, majd 2021-ben ismét ő nyerte a londoni polgármesteri címet. Ezzel a sikerrel Khan folytatja azt a hagyományt, amelyet Boris Johnson, az egykori konzervatív párti brit miniszterelnök kezdett el, aki szintén kétszer töltötte be a brit főváros polgármesteri posztját. A választási versenyt maga és a konzervatív Hall között szorosnak minősítette, és bár a választói részvétel 2021-hez képest mindössze 1,5 százalékkal csökkent, a Munkáspárt már órákkal a végső eredmény előtt biztossá vált győzelmében.

A konzervatívok bukása különösen érdekes volt az idei választáson, mivel ők vezettek be olyan választási rendszert érintő változtatásokat, amelyekről úgy vélték, hogy a Munkáspártnak fognak ártani. Ilyen változtatás volt az a szabály is, amely fényképes igazolvány bemutatását követelte meg a szavazóktól, ami miatt a Választási Bizottság szerint több százezer embert kizárhattak volna a szavazásból, és ez aránytalanul nagy hatással lehetett volna az eredményekre. A törvény végül a konzervatívoknak is hátrányosan sült el, például Boris Johnson elsőre nem tudott szavazni saját pártjára.

Egy londoni konzervatív képviselő a választások után bírálta Hall kampányát, aki konkrét ígéretek helyett inkább Khan-ellenességre összpontosította mondanivalóját. A londoni eredmény azután született meg, hogy a Munkáspárt több győzelmet is aratott Észak-Angliában, például Liverpool és Nagy-Manchester polgármesteri posztját is ők szerezték meg. Az első eredmények már pénteken jelezték a kormányzó Konzervatív Párt jelentős mandátumveszteségeit, amelyek az elmúlt negyven év egyik legrosszabb eredményét jelentették a párt számára.

Khan, aki már Angliában született, de szülei a hatvanas évek végén érkeztek Pakisztánból, apja buszsofőrként, édesanyja varrónőként dolgozott. Az eredmények kihirdetése után Khan az X-en azt írta: „Életem legnagyobb megtiszteltetése, hogy az általam szeretett várost szolgálhatom”. Hozzátette, azon fog dolgozni, hogy igazságosabb, biztonságosabb és zöldebb várost alakítson ki minden londoni számára. Khan győzelméhez ellenfele, Susan Hall is gratulált.

Győzelmének szombat esti hivatalos bejelentése után tartott beszédében Khan hangsúlyozta: London olyan város, amely nem gyengeségnek, hanem "mindenek felett álló erősségnek" tartja lakossága sokféleségét, "elutasítja a keményvonalas szélsőjobboldali populizmust, és előre tekint, nem hátra". Az újjáválasztott londoni polgármester a parlamenti választások mielőbbi kiírására szólította fel Rishi Sunak konzervatív párti miniszterelnököt, kijelentve: a Munkáspárt készen áll Nagy-Britannia kormányzására is.

A felmérések hosszú ideje folyamatosan azt jelzik, hogy a 2010 óta kormányzó Konzervatív Párt országosan 25 százalékpont körüli támogatottsági hátrányban jár a Munkáspárt mögött. Az Ipsos közvélemény-kutató csoport legfrissebb vizsgálata szerint a Munkáspártra a választók 44 százaléka szavazna, ha most tartanák a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában, a konzervatívokra ugyanakkor csak 19 százalék adná a voksát.

A következő nagy-britanniai parlamenti választást legkésőbb 2025 januárjában meg kell tartani, de egyöntetű az a várakozás, hogy Rishi Sunak még az idei évre kijelöli az időpontot. Sunak nemrégiben úgy fogalmazott: munkáját "arra a feltételezésre" alapozza, hogy a választások 2024 második felében lesznek.

Angliában a londoni polgármesterválasztással egy időben tanácsi választásokat is tartottak, és több más nagyvárosban szintén polgármestert választottak. A csütörtöki helyhatósági választásokon 107 angliai tanács 2660 képviselői helyéről döntöttek választók. Szombat estig a 107 tanács közül 106 deklarálta hivatalosan a helyi választási eredményt, és ennek alapján a konzervatívok eddig 473 helyhatósági mandátumot veszítettek, a Munkáspárt 185-tel növelte választott tanácsnokai számát. Az eredmény azt jelenti, hogy azokban a tanácsi körzetekben, amelyekben most választásokat rendeztek, a Konzervatív Párt eddigi képviselőinek csaknem a felét elvesztette. A Munkáspárt polgármesterjelöltjei győztek ugyanakkor a Londonon kívüli két legnagyobb angliai városban, Manchesterben és Liverpoolban is.