Befektetés, aminek sose jön vissza az ára, mégis megéri

Rengeteg különböző hobbi létezik, és vannak, akik több millió forintos tárgyakat gyűjtenek, amelyeket a Városligetben mások is megcsodálhatnak. A legértékesebb darab árából akár egy lakást is lehetne vásárolni.

Ellátogattunk a Városligeti fasornál található Kőrössy Villába, ahol az ország egyik legnagyobb Zsolnay magángyűjteménye található. A kiállítást csak előzetes bejelentkezés után, tizenöt fős csoportokban lehet végigjárni. Költő Magdolna, aki a gyűjteményt bemutatta, sok érdekességet mesélt az egyedi alkotásokról.

A villa szecessziós épülete Kőrössy Albert Kálmán tervezte, és 1899-ben kezdődött az építkezés. Az államosítást követően változatlanul megőrizte eredeti funkcióját, és ma is láthatóak azok a díszítőelemek, amelyek a második világháborúban sérültek, de később rekonstruálták.

A földszinten a Kőrössy szalon található, ahol kulturális eseményeket tartanak, és ahol a gyűjtemény legkedvesebb darabjai, köztük Faragó Géza, Rippl-Rónai József, Iványi-Grünwald Béla és Egri József festményei is megtekinthetők. Az emeleten a Zsolnay historikus korszakának legszebb darabjait állították ki, amelyek között Teréz és Júlia Zsolnay munkái is megtalálhatók.

A legértékesebb darab egy hatalmas váza, amelynek ára 18 millió forint körül van, és amely a Gellért szálló halljában állt korábban. A gyűjteményt Szabó András szerzi be aukciókon, aki lassan ötven éve gyűjt Zsolnay porcelánokat, és jelenleg körülbelül ezer darabból álló gyűjteménye van.

A legdrágább Zsolnay porcelán az elefántos váza, amely 28 millió forintért kelt el egy aukción, és ez az eddigi legmagasabb leütési ár egy Zsolnay darabért. A váza különlegessége az eozinból készült kép, amely többszöri kemencébe helyezéssel nyeri el festményszerű külsejét.

A látogatás során Költő Magdolna részletesen bemutatta a porcelánok elkészítését és díszítését, és érezhető volt, hogy ez nem csak munkája, hanem szenvedélye is. A belépődíj nem mondható filléresnek, de a villa fenntartása és a gyűjtemény gyarapítása is jelentős költségekkel jár.