Az EU-ban Magyarország a születéskor várható élettartam tekintetében lemaradóban

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közzétette a 2023-as előzetes adatokat a születéskor várható élettartamról, amelyek szerint az EU-ban ez az érték 81,5 év, Magyarországon pedig 76,9 év.

Az Eurostat adatai alapján az EU-ban a születéskor várható élettartam 2022-hez képest 0,9 évvel nőtt, míg a pandémiát megelőző 2019-es szinthez képest 0,2 évvel magasabb. Magyarországon a tavalyi érték 0,9 éves javulást jelent a 2022-es adatokhoz képest. A legmagasabb várható élettartamot Spanyolországban, Olaszországban és Máltán regisztrálták, míg a legalacsonyabbat Bulgáriában, Lettországban és Romániában. Magyarország a negyedik helyen áll a legalacsonyabb értékek között, 76,9 évvel.

A 2019-es adatokhoz képest 18 uniós országban nőtt, 2 országban nem változott, 6 országban pedig csökkent a várható élettartam. Romániában a legnagyobb növekedést (+1,0 év) tapasztalták, míg Magyarország 0,4 évvel javította a mutatóját.

2022-ben Magyarország még csak Bulgáriát, Lettországot, Romániát és Litvániát előzte meg ebben a mutatóban, de 2023-ra Litvánia megelőzte hazánkat, így Magyarország relatív pozíciója romlott. A mögöttünk lévő országok gyors felzárkózása is aggodalomra ad okot, hiszen Bulgária, Lettország és Románia jelentős javulást mutatott az elmúlt évben, míg Magyarország csak 0,9 évvel nőtt.

A születéskor várható élettartam terén Magyarország előnye Romániához képest már csak 0,3 év, ami jelentős csökkenés a korábbi évekhez képest.

Ezek az adatok még csak előzetesek, és változhatnak a későbbi felülvizsgálat során, de a trendek egyértelműek. A magyarok egészségi állapota és az elkerülhető halálozások magas száma miatt hazánk alulteljesítő ebben a mutatóban. Farkas András nyugdíjszakértő szerint az egészségügyi és életmódbeli okok, mint a mozgásszegény életmód, az elhízottság és a dohányzás, jelentős hatással vannak a magyarok alacsony várható élettartamára. A nyugdíjrendszer és az egészségtudatosság jövőbeli alakulása kulcsfontosságú lehet a helyzet javításában.

Magyarországon a nyugdíjkorhatár nemrég érte el a 65 évet, és bár további emelése nem várható, nem is zárható ki teljesen.