Európa legértékesebb vállalatai

Tavaly szeptemberben a Novo Nordisk vált a kontinens legértékesebb tőzsdén jegyzett cégévé, megelőzve az LVMH-t, és lendülete továbbra is töretlen. Nézzük meg, melyek Európa legértékesebb vállalatai, és hogyan helyezkednek el a globális rangsorban.

A Novo Nordisk, amely a súlycsökkentő gyógyszereiről vált ismertté, 555,2 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával jelenleg a legértékesebb európai cég, globálisan pedig a 13. helyet foglalja el, megelőzve olyan vállalatokat, mint a Visa vagy a Walmart.

Az LVMH, amely közel két és fél éven át vezette a listát, jelenleg 420,6 milliárd dolláros piaci kapitalizációval a második helyen áll Európában, és a 20. helyet tölti be globálisan. A cég olyan neves márkák tulajdonosa, mint a Tiffany, a Christian Dior és a TAG Heuer.

A litográfiai rendszerek piacát uraló holland ASML cég, amelynek gépei mikroszkopikus méretű áramköröket hoznak létre, 364,5 milliárd dolláros piaci értékével Európában a harmadik, globálisan pedig a 24. legértékesebb vállalat.

A német SAP, amely a legnagyobb európai és a harmadik legnagyobb tőzsdén jegyzett szoftvercég az eladások tekintetében, 214,1 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával Európában a negyedik, globálisan pedig az 51. helyen áll.

Végül az írországi székhelyű Accenture, amely üzleti- és stratégiai tanácsadást, digitális- és technológiai megoldásokat, valamint outsourcing tevékenységeket kínál, 191 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával Európában az ötödik, globálisan pedig a 64. legértékesebb vállalatnak számít.