A Barbie-film sztárénekese sokat ígért, keveset adott

Dua Lipa csúcsidőszakát élte az elmúlt években, de új albumával, a Radical Optimism-mel nem sikerült megugrania a korábbi sikerekhez szükséges új magasságokat.

Dua Lipa a 2022-es Sziget Fesztiválon is fellépett, és 2020-as Future Nostalgia című albuma minden számával százmilliós hallgatási számokat ért el, három dal pedig a milliárdos elérésű nemzetközi slágerek közé került. A hírnevét tovább növelte a 2023-as Barbie-film, amelynek vezető dalát, a Dance The Night-ot énekelte, melyet Mark Ronson producere és szerzője. Az Oscar-gálán is hallhattuk ezt a számot a felvezetőkben és összekötő részekben.

A harmadik nagylemezét, a Radical Optimism-t 2023-ban jelentette be, négy évvel a Future Nostalgia után, és május harmadikán került kiadásra. Az album 11 dala összesen 36 perc hosszúságú, és bár az énekesnő korábban a diszkó vonal elhagyásáról és a hetvenes évek pszichedelikus világából való merítésről beszélt, a végeredmény inkább csak egy dance-pop album lett.

A Radical Optimism valóban eltér az előző album vezérfonalától, a dalokban 70-es, 80-as évekre jellemző effekteket és szinthangzást hallhatunk, de a pszichedelikus jelző használata túlzás. A hangzásvilág gazdagabb, de az énekesnő nem távolodik el jellemző stílusától, és a Barbie-film dalában hallható világot klasszikusabb körítéssel kapjuk meg. A lemez kohéziója ellenére a dalok gyakran összefolynak, és inkább egy táncolható házibuli háttérzenéjének tűnnek.

A Houdini című szám már fél milliárd Spotify streamet ért el, és jól vezeti az albumot. Dua Lipa új lemezével nem hozott váratlan meglepetést, de minőségben nem marad el korábbi munkáitól. A popénekes szupersztár státuszának fenntartása a jövő kérdése, de Dua Lipa erős tánc- és énekhangja miatt valószínűleg nem válik egyhamar kegyvesztetté.

6,5/10