A priznic káros hatásai és a lázcsillapítás tévhitei

Kétszáz év kutatás után kiderült, hogy a lázcsillapításra használt priznic nemcsak, hogy nem hasznos, de akár ártalmas is lehet a betegek számára.

A priznic kifejezés Vincenz Prießnitz nevéből ered, aki a 18. század végén született Sziléziában, és egyszerű paraszti családból származott. Fiatalon megfigyelte, hogy a sérült állatok hogyan használják a hideg vizet a gyógyulásra, és ezt követve ő maga is sikeresen alkalmazta a módszert saját sérülésein. Később, egy súlyos baleset után is a hideg víz segítségével gyógyult meg, ami hírnevet szerzett neki, és sokan keresték fel gyógyulás reményében. Az akkori orvostudomány veszélyes gyakorlataihoz képest, mint az érvágás vagy a káros gyógyszerek használata, a hideg víz kezelés sokkal kíméletesebbnek tűnt, ami hozzájárult Prießnitz módszerének népszerűségéhez.

A hideg víz kezelését sokan alkalmazták, és Prießnitz úgy vélte, hogy a módszer bárhol hatékony lehet, függetlenül a kezelő személyétől. A gyógyfürdők történetében a tiszta, hideg víz mint gyógymód a sziléziai gazda nevéhez fűződik, de az orvostudomány fejlődésével, mint a sterilizálás és az antibiotikumok megjelenésével, a hideg víz iránti bizalom csökkent.

A priznic, vagyis a hideg vizes lepedőbe tekerés, különösen a láz csillapítására maradt hosszú ideig népszerű, mivel a lázat a betegség egyik tüneteként kezelték, és az aszpirin nem mindig volt hatékony. Azonban modern kutatások kimutatták, hogy a hideg vizes hűtés csak rövid távon hatékonyabb a lázcsillapítóknál, és hosszú távon a gyógyszerek jobban csökkentik a testhőmérsékletet, míg a priznic akár növelheti is azt a vacogás miatt.

A lázat sokáig veszélyesnek tartották, de ma már tudjuk, hogy a láz a természetes immunválasz része, és segíti a baktériumok és vírusok elleni küzdelmet. A lázgörcs, amely gyakran fordul elő gyerekeknél, nem a láz magas hőmérséklete miatt alakul ki, hanem az immunrendszer egyik anyagának hatására, és nem jár súlyos következményekkel.

A láz tehát nemcsak a kórokozóknak nehezíti meg a dolgát, hanem az immunrendszer sejtjeinek is előnyös, mivel gyorsabban mozognak és hatékonyabban kommunikálnak. A lázcsillapítás tehát nem segíti a gyógyulást, és a priznic alkalmazása kellemetlen élményen túl nem hoz különösebb hasznot.