A DK határozottan cáfolja a Fidesszel való együttműködést

A Demokratikus Koalíció (DK) határozottan visszautasítja azokat az állításokat, melyek szerint a párt koalíciós együttműködést kötne a Fidesszel a választásokat követően.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke szombati közleményében cáfolta Magyar Péter korábbi nyilatkozatait, miszerint a Fővárosban a DK és a Fidesz koalícióban fog kormányozni. Molnár kijelentette, hogy ez hazugság, és hogy a DK soha, semmilyen körülmények között nem fog koalíciót kötni a Fidesszel, sem a Fővárosban, sem máshol.

Molnár hangsúlyozta, hogy Magyar Péter maga is többször jelezte, hogy nem zárkózik el a Fidesszel való együttműködéstől, azonban a DK ezt kategorikusan elutasítja, egyszer és mindenkorra.

A DK ügyvezető alelnöke szerint Magyar Péter tizennégy éves múltja az Orbán-rendszerben nem segítette elő az igazmondás képességét. Molnár Csaba közleményét azzal zárta, hogy "Aki a rogáni világban tanulta a kommunikációt, az soha nem tud szabadulni ettől. Kutyából nem lesz szalonna".

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Nagyatádon járt országjárás céljából, ahol a Népszava újságírója kérdezte őt a párt helyzetéről és Magyar Péterről. Gyurcsány elmondta, hogy a DK-nak van a legkiegyenlítettebb támogatása az ellenzéki pártok közül, és nagy reményekkel mennek neki a választásoknak.

Magyar Péterről szólva Gyurcsány úgy fogalmazott, hogy amit képvisel, azt a kormánypárthoz közeli gondolatoknak és nézeteknek ítéli, és Magyar sem tagadja, hogy csak a kormányfő személyével van baja, és együtt tudna működni egy ilyen kormánypárttal. Ezzel szemben a DK-nak ezernyi gondja, bajuk és elvi kifogásuk van a Fidesszel szemben.

Gyurcsány Ferenc kritizálta Magyar Pétert, mondván, hogy olyan megjegyzéseket enged meg magának, amit a DK nem szokott helyeselni.

A Fidesz országot elárasztó, arcképével ellátott plakátjairól Gyurcsány úgy vélekedett, hogy a kormánypártnak inkább arról kellene beszélnie, hogy mit szeretne csinálni az országban, nem pedig a politikai riválisok arcképét mutogatni.

A DK politikusa kifejtette, hogy ők inkább a saját dolgukat végzik, és nem a többi párttal foglalkoznak, hanem azzal, hogy például Nagyatádnak hogyan lehet több beleszólása a saját életébe.

Gyurcsány Ferenc az előrehozott választásokról is beszélt, kijelentve, hogy ha a júniusi választásokon a kormánypárt jelentős kisebbségbe szorul, akkor a DK előrehozott választásokat fog követelni.

A Publicus Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a DK és a Fidesz fej fej mellett állnak, 16-16 százalékon az összes megkérdezett körében.

A DK-hoz köthető Nyugati Fény március közepe óta többtucatnyi Facebook-hirdetésben üzente a követőinek, hogy Magyar Péter nem igazi ellenzéki, és egy hónap alatt 3 millió forintot költöttek el ilyen célra.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke közösségi oldalán reagált a vádakra, és elmondta, hogy két Fideszes vezetésű és két ellenzéki vezetésű kerületben állítanak polgármester-jelölteket, és tisztában van vele, hogy mindkét oldal azért támadja őt és pártját, mert ezekkel a jelöltekkel a másikat segítik. "Mi a magyar embereknek országos szinten és itt a fővárosban is szeretnénk alternatívát kínálni, és arra hívunk mindenkit, hogy június 9-én éljen a demokratikus jogaival" – fogalmazott Magyar Péter.