Szexuális zaklatás és erőszak vádja egy kaposvári fideszes képviselő ellen

Egy volt fidelitasos nő, Kozma Lilla Rita író és szociális munkás állítása szerint szexuálisan zaklatta és megerőszakolta őt egy ma is aktív kaposvári fideszes képviselő, amikor ő még csak 15 éves volt.

Kozma Lilla Rita a hvg.hu-nak adott interjúban mesélte el, hogy a zaklatás és erőszak akkor történt, amikor a Fidelitas ifjúsági tagozatának tagja volt. A képviselőt nem nevezte meg, de a lap megkereste a politikust, aki családos emberként ismerte el, hogy ismeri Kozmát, azonban cáfolta a történteket. Kozma a 2009-es Európai Parlamenti választási kampány idején dolgozott a szervezetnél, ahol telefonon buzdította az embereket a szavazásra. A képviselővel egy telefonszámlával kapcsolatos ügy miatt találkozott, amikor a férfi az autójába invitálta, és elindult vele, fizetés helyett. A fiatal nő állítja, hogy a pénzt nem kapta meg, helyette a férfi egy kukoricás mellett megerőszakolta.

Az író részletesen beszámolt arról, hogy az autóban a politikus először a haját simogatta, majd a karját és a testének intim részeit is megérintette. Kozma elmondása szerint ekkor teljesen lefagyott és képtelen volt bármit is tenni. Az eset után egy évig nem menstruált, és idegösszeomlást szenvedett, ami miatt pszichoterápiás kezelésre szorult. A pontos történésekre nem emlékszik, de arra igen, hogy otthonában a ruhája állapota nem felelt meg annak, ahogy reggel felvette.

Kozma a zaklatás és erőszak után néhány nappal beszélt a történtekről két idősebb női Fidesz-taggal, akik azonban nem vették komolyan a történetét. Az egyikük bagatellizálta az esetet, és azt sugallta, hogy a fiatal lány hormonjai miatt túlreagálja a helyzetet. A zaklatás és erőszak után Kozma kerülte a képviselőt, és végül 2011-ben kilépett a Fidelitasból.

Kozma tavaly februárban írta meg először a történetét a WMN-n, de abban a cikkben a település nevét és a politikus párthovatartozását sem említette. A hvg.hu a háttérbeszélgetés alapján be tudta azonosítani az illetőt. Az interjú felvétele után is megkeresték a képviselőt, aki tagadta, hogy bármi történt volna közte és Kozma között. Azt nem cáfolta, hogy ismeri Kozmát, de azt igen, hogy az autójában ült volna. „Soha senkit nem zaklattam, aki ilyet állít, az hazudik. Soha senkit, se férfit, se nőt, se gyereket nem bántottam. Nem vagyok erőszakos ember, a városban mindenkivel jó a kapcsolatom” – mondta a kaposvári fideszes politikus, majd megjegyezte, hogyha a nevét leírják, akkor jogi lépéseket fog tenni. „A Lilla az én autómban soha nem ült” – mondta.

A Demokratikus Koalíció közleményében követeli, hogy azonnal álljon a nyilvánosság elé és mondjon le tisztségéről Kaposvár fideszes alpolgármestere, akit azzal vádolnak, hogy a Fidesz ifjúsági szervezetének tagját, egy 15 éves lányt bántalmazhatott szexuálisan. A párt azt is követeli, hogy a rendőrség azonnal indítson eljárást az eset kivizsgálására.

Van segítség

Ebben a cikkben a szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.