A legnagyobb amerikai rapháború

A zeneiparban egyetlen rapdal miatt állt a világ feje tetejére. Kendrick Lamar, Future és Metro Boomin közös lemezén beleszállt két korábbi bajtársába, Drake-be és J. Cole-ba. A háborúba azóta olyan nevek is beszálltak, mint a Spotify, Uma Thurman, Kanye West, A$AP Rocky, The Weeknd és Rick Ross, sőt Taylor Swiftet is akaratán kívül bevonták a konfliktusba. A hiphop műfaj lendületet kapott az új konfliktustól, amely a nagypályások játékává vált. Drake mesterséges intelligenciát is bevetett, 2Pac szellemét felhasználva, ami népharagot váltott ki. Sokan vitatják, hogy a vita mögött valódi tét áll-e, vagy csupán gazdag rapperek PR-fogásáról van szó.

A zenei sajtó az elmúlt 10 év legkomolyabb beefjeként emlegeti a jelenséget, amely új fejezetet nyithat a rap geopolitikájában. A Washington Post, a BBC és az Atlantic is elemzi a jelenség hátterét.

Future és Metro Boomin "We Don't Trust You" című kollablemezén Kendrick Lamar Drake-et és J. Cole-t támadja. A Billboard listájának első helyén trónoló "Like That" soraiból kiolvasható, hogy Lamar felhúzódott Drake és J. Cole összeborulásán. Drake "For All The Dogs" című lemezén és a "First Person Shooter" című dalban magát és Cole-t minden idők legjobbjainak állította be, míg Lamar a "Like That" című dalban elutasította a "Big Three" kifejezést, és egyeduralkodónak nevezte magát.

Kendrick Lamar és Drake konfliktusa évtizedek óta tart. Drake a modern hiphop egyik legsikeresebb előadója, aki rekordokat döntöget, míg Lamar Pulitzer-díjas rapperként ismert. A konfliktus 2013-ban a "Control" című számmal kezdődött, amelyben Lamar az egész szakmát, köztük Drake-et is kritizálta. Drake válasza a "The Language" című dalban érkezett, de a konfliktus azóta is folytatódik.

J. Cole a "7 Minute Drill" című dalban Kendrick Lamar diszkográfiáját értékelte, de a dal nem találkozott pozitív fogadtatással, és Cole nyilvánosan bocsánatot kért Lamartól, majd eltávolította a dalt az internetről.

Drake a "Push Ups" című dalban válaszolt Kendricknek, ahol személyes és kíméletlen támadásokat intézett többek között Future, Metro Boomin és Rick Ross felé is. A dalban Drake Lamar cipőméretét is kifigurázta, és a TDE kiadóval kapcsolatos állításokat fogalmazott meg.

Kendrick Lamar a "Euphoria" című diss trackben válaszolt Drake-nek, amely rekordokat döntött az első napon a Spotify-on. A dalban Lamar összekeverte Joel Osteen és Haley Joel Osment nevét, és megvonta Drake-től az N betűs szó használatát.

A "6:16 in LA" című dalban Kendrick Lamar tovább folytatta a támadást Drake ellen, és a dal társproducere Jack Antonoff volt, aki Taylor Swifttel dolgozik együtt. Ezzel indirekten elhatárolódást jelezhetnek Drake-től.

A mesterséges intelligenciával készült diss trackek megjelenése tovább bonyolította a helyzetet. Drake a "Taylor Made Freestyle" című dalban MI segítségével 2Pac-ot és Snoop Doggot is felhasználta, ami jogi problémákat okozott.

A beef jelenlegi konfliktusa óriási egók öncélú harcáról szól, és ingyen kattintásokat, hallgatókat és követőket hoz a résztvevőknek. A hiphop történetében mindig is jelen volt a versengés, és a mostani háború a legnagyobb az elmúlt 10 évben.