Köhögőrohamok és levertség – az immunrendszerünk feledékenysége

Az utóbbi hetekben sokan tapasztalták, hogy hosszan tartó köhögőrohamok, levertség és fejfájás formájában jelentkeznek náluk a felső légúti megbetegedések tünetei, láz azonban csak ritkán jelentkezik. Nem kell attól tartani, hogy új kórokozó jelent meg, inkább az immunrendszerünk gyengülése állhat a háttérben a koronavírus-járvány alatt.

Dr. Békássy Szabolcs háziorvos szerint az elhúzódó panaszok főként felső légúti infekciókra jellemzőek, és az idei járványhelyzet még a Covid-pandémiára vezethető vissza. A szigorú járványügyi védekezés alatt kevés influenza- vagy RSV-fertőzés fordult elő, így sok ember immunrendszere nem volt felkészülve ezekkel a vírusokkal való találkozásra. A tavaszi fáradékonyság is hozzájárulhat a tünetek felerősödéséhez.

Az év elején a két járványgörbe – az influenza és a Covid-19 – összeérése okozhatta a hosszabb ideig tartó légúti tüneteket. A háziorvosok rekordmennyiségű betegforgalmat rögzítettek, többen keresték fel őket, mint a pandémia idején.

Békássy Szabolcs szerint az influenzajárvány csúcsa már elmúlt, de az időjárás változékonysága miatt még előfordulhatnak kiugró esetszámok. Az április eleji meleg után jött hideg kedvezhetett a vírusok terjedésének, de a jelenlegi esetszámok a járványküszöb alatt vannak.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szerint a Telex-dolgozók körében észlelt megbetegedések mögött nem áll új vírustörzs vagy kórokozó. Az NNGYK folyamatosan monitorozza az akut légúti fertőzéseket és a lakosság körében cirkuláló vírusokat, és az adatok szerint az influenza és a felső légúti fertőzések országos átlagban stagnáló tendenciát mutatnak.

Az NNGYK felhívja a figyelmet arra, hogy az említett panaszok hátterében allergia is állhat, és javasolja a pollenkoncentráció nyomon követését. Jelenleg a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országosan közepes vagy magas, és fokozatosan emelkedik. Fontos, hogy az enyhe, rendszeresen visszatérő tünetek esetén is orvoshoz forduljunk, kivizsgálást kezdeményezzünk.