Éjszaka záporok, zivatarok várhatók

Délnyugat felől megnövekszik a felhőzet, estefelé a délnyugati tájakon zápor, néhol zivatar is előfordulhat, majd az éjszaka folyamán az ország nyugati és délnyugati részén záporok, a Dunántúlon zivatarok is valószínűek.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint csütörtökre virradó éjszaka előbb délnyugaton, majd másutt is erősen megnövekszik a felhőzet, de északkeleten reggelig csak fátyolfelhőzet lesz az égen. Csütörtökön rövidebb-hosszabb időre mindenhol kisüt a nap, de az északkelet kivételével már sokfelé kialakulhat eső, zápor, zivatar. Átmenetileg csökken a csapadék esélye, de délutántól ismét több helyen lehet számítani záporokra, zivatarokra, helyenként hevesebb viharok is előfordulhatnak felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel. Egyes területeken intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is lehetséges, legkevésbé az északkeleti harmadban várható csapadék.

A délkeleti szél több helyen élénk, helyenként erős lökésekkel, szerdán akár viharos lökések is előfordulhatnak. Pénteken északkeleten zömében fátyolfelhős, máshol jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég, és az ország nyugati, délnyugati kétharmadán többfelé várható ismétlődő zápor, zivatar. Az északkeleti tájakon kevesebb helyen eshet, és a délkeleti szél sokfelé megélénkül, majd estétől északira, északnyugatira fordul az áramlás.

Az éjszakai hőmérsékletek többnyire 6 és 15 fok között alakulnak, de az Alföldön és az Északi-középhegység szélárnyékos részein ennél is hűvösebb lehet. Hajnalban 6, 15, délután általában 22, 27 fokot mérhetünk, a tartósabban csapadékos vidékeken hűvösebb idő is lehet.

Nappal a hőmérséklet általában 21 és 26 fok között várható, azonban a tartósabban csapadékos helyeken hűvösebb időjárás is előfordulhat. Az Időkép prognózisa szerint Dunántulon akár 25-35 mm csapadék is várható, a villámlás mellett pedig apró szemű jégeső előfordulhat. Az utakon készülhetünk vízátfolyásokra, heves viharban a látótávolság csökkenésére, valamint viharos széllökések dobálhatják az autókat. Az orvosmeteorológia szerint csütörtökön a közeledő hidegfront már érezteti hatását, emiatt fejfájás, keringési panaszok, szívproblémák, vérnyomás-ingadozás, szédülés, rosszullét egyaránt jeletkezhet. Zivatarok miatt az ország teljes nyugati felére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet.