YouTube törölte Eva Vlaardingerbroek gyűlöletbeszédet tartalmazó beszédét

A YouTube eltávolította Eva Vlaardingerbroek magyarországi CPAC-konferencián elmondott beszédét, amelyben többek között a fehér európaiak lecseréléséről beszélt. A Mandiner idézete szerint Vlaardingerbroek a fehér európaiakat érintő gyors ütemű lecserélődésről beszélt, amit civilizációnk végének nevezett, ha nem történik meg a fordulat.

Az eseményt, amelyet idén harmadszor rendeztek meg Budapesten, az amerikai Republikánus Párt (szélső)jobb szárnya szervezte, és minden évben Orbán Viktor miniszterelnök számít a főszónoknak. A CPAC Hungary konferenciát április 25. és 26. között tartották, és az Alapjogokért Központ szervezte, amely közpénzből részesül támogatást. A szervezők több sajtóorgánumot is kizártak a rendezvényről, azzal az indokkal, hogy a konferencia egy „no woke zóna”.

A magyar közmédia azonban új irányt vett, és a Megafon típusú videók gyártásába kezdett, amelyek a hirado.hu Facebook-oldalon jelentek meg. Ezek a videók az Orbán Viktor nevet viselő videók sűrűségével tűnnek ki, amelyek között a miniszterelnök háborúval kapcsolatos megszólalásait jellegzetes, nyomasztó zenére vágott hangulatvideók formájában is megjelennek. A videókban megmondóemberek, mint például Kiszelly Zoltán politológus és Lajkó Fanni, az Alapjogokért Központ elemzője, értelmezik a háborúval kapcsolatos „híreket”. A hirado.hu hirdetéstárából kiderül, hogy ezeket a videókat 300-400 ezer forinttal meg is tolták a közösségi oldalon hirdetésként.

Ez a tendencia aggodalomra ad okot, hiszen egy tanulmány szerint azok, akik kormányzati irányítási híradókból tájékozódnak, fogékonyabbak a háborús dezinformációra.