Vona Gábor: Ha az influenszerek alapítottak volna pártot, ma Magyar Péter egy epizódszereplő lenne

A Második Reformkor elnöke, Vona Gábor szerint a politikai életben hosszú távon csak azok maradnak talpon, akik komoly szervezeti munkát végeznek. Az Index műsorában beszélt arról, hogy pártja, a Második Reformkor már összegyűjtötte az EP-választáson való induláshoz szükséges aláírásokat, és hogy a jövőbeni politikai változásokhoz először a régi ellenzéki pártokat kell felszámolni.

Vona Gábor, a Második Reformkor elnöke az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában beszélt arról, hogy pártja sikeresen gyűjtötte össze a szükséges 20 ezer aláírást az európai parlamenti választáson való induláshoz. Vona úgy véli, hogy a politikai megújulás érdekében szükség van új személyek bevonására, ezért döntött úgy, hogy nem korábbi politikustársaival, hanem lelkes fiatalokkal dolgozik együtt.

A Második Reformkor vezetője kijelentette, hogy pártja nem tekinthető a Jobbik utódszervezetének, és hangsúlyozta, hogy az EP-választási kampányukat kisebb adományokból finanszírozzák, melynek összege nem haladja meg a 10 millió forintot.

Vona Gábor a Magyar Péter-jelenséget is érintette, amely szerinte a kegyelmi botrány után szervezett influenszertüntetés révén vált korszakváltóvá. Úgy véli, ha az influenszerek akkor pártalapítást jelentenek be, Magyar Péter csupán egy epizódszereplő maradt volna a politikai színtéren.

A Második Reformkor elnöke szerint a magyar politika megújulásához először a régi baloldali ellenzéki pártokat kell eltávolítani, és úgy látja, hogy ez a folyamat jelenleg is zajlik. Vona nem biztos abban, hogy Magyar Péter hosszú távon is része lesz a közéletnek, de megjelenését pozitívan értékeli, mivel szerinte ahhoz, hogy megújuljon a magyar politika, először a régi, baloldali ellenzéki pártokat kell elsöpörni.

Vona elismeri, hogy a közvélemény-kutatások szerint a Második Reformkornak kevesebb támogatója van, mint a Magyar Péter-féle Tisza Pártnak, de hangsúlyozza, hogy az ajánlásgyűjtés során szervezettségben több, nagyobb támogatottságú vagy régebb óta működő pártot is maguk mögé utasítottak.

Végezetül Vona Gábor kiemelte, hogy a politikai erőviszonyokban zajló változások nem érnek véget a közeljövőben, és hosszú távon azok a formációk maradnak fenn, akik komoly szervezeti munkát végeztek az elmúlt időszakban. Azokat, akik nem építenek pártszervezeteket, nem írnak programot és nem teremtenek identitást a közösségüknek, előbb-utóbb az idő elsöpri.