Vitézy Dávid: A főpolgármesteri programok összehasonlítása

Vitézy Dávid, a Budapestért Egyesület és az LMP-Zöldek közös főpolgármester-jelöltje, részletesen beszélt a főpolgármesteri programjáról és arról, hogyan különbözteti meg magát a többi jelölttől a HVG közéleti podcastjában.

A Budapest2024 minisorozat legutóbbi részében Vitézy Dávidot kérdezték szakpolitikai és közpolitikai pályára való áttéréséről, valamint arról, hogy képes-e a szakmaiság meghaladni a szekértáborosodást. A főpolgármester-jelölt kifejtette, hogy a BKK rendészet létrehozása lenne az első intézkedése, ha megválasztanák, mivel a közösségi közlekedésben előforduló tisztasági problémák és a zaklatások ellen szeretne fellépni.

Vitézy Dávid bírálta a jelenlegi fővárosi vezetést, amiért szerinte kampányidőszakban közpénzből politikai kampányt finanszíroznak. A rákosrendezői maxi-Dubaj kapcsán elmondta, hogy nem támogatja a felhőkarcolók építését, de még nagyobb problémának látja a kormány által a befektetőknek adott szabad kezet. Ezzel kapcsolatban úgy véli, hogy népszavazásra lenne szükség a mini-Dubaj ügyében.

A főpolgármester-jelölt szerint a Kossuth Lajos utca és a Rákóczi út állapota elfogadhatatlan, és a budapesti közlekedés áldozatának tekinti ezt az útszakaszt. Vitézy úgy véli, hogy ha nem Budapesten, hanem egy másik európai fővárosban születik, akkor is a közpolitika felé fordult volna. A Rákóczi útról szólva még tovább ment, és azt mondta, hogy „ilyen közállapotok már Tiranában sincsenek”, ezzel is hangsúlyozva a belvárosi útszakaszok rossz állapotát.

Vitézy Dávid elmondta, hogy a programját a szakmaiság jellemzi, és bár nem kilóra mérik a programokat, az övé egy 101 pontos, 160 oldalas program, amelyet az egyetlen valódi főpolgármester-jelölti szakpolitikai programnak tart. Azt is hozzátette, hogy szakembereket ültetne a fővárosi cégek vezető testületeibe, és nem kezelné ezeket a pozíciókat pártpolitikai kifizetőhelyként.

A főpolgármester-jelölt hangsúlyozta, hogy a kormánnyal szükséges együttműködnie a fővárosnak, de nem illúzió, hogy konfliktusok is lesznek az érdekkülönbségekből eredően. Vitézy Dávid a kormánymédiával kapcsolatban megjegyezte, hogy jelenleg az elhallgatás stratégiáját követik vele szemben, de nem lepődne meg, ha ez változna. Beszélt arról is, hogy sok dologban igaza van Magyar Péternek, és hogy ők ketten esélyesek Karácsony Gergellyel szemben.

A teljes interjút a HVG YouTube-csatornáján lehet megtekinteni.