Újpesti laktanyából lakóparkot terveznek

Az Újpesti Petőfi Sándor laktanya területét 2,2 milliárd forintért vásárolta meg egy ismeretlen befektető, ahol lakópark építését tervezik.

A Külső Váci út 119-es szám alatti, korábban honvédségi célra használt területen álló épületek lebontására és új lakópark kialakítására készülnek. A 63 333 négyzetméteres ingatlanon az ezredforduló óta nem működik laktanya, az épületek állapota jelentősen leromlott.

A terület értékesítésére 2022-ben került sor, amikor is az újpesti képviselő-testület október 27-ei ülésén döntött az eladásról. A befektetők tervei szerint a területen 384 lakásos ingatlanfejlesztés valósulhat meg.

Az önkormányzat vezetői az értékesítést azzal indokolták, hogy a helyi lakosok régóta szeretnék megszüntetni az illegális hulladéklerakót, valamint az önkormányzat számára is fontos a bevétel a rezsiköltségek emelkedése miatt.

A laktanya területére vonatkozó licit 2022 április 11. és 15. között zajlott, ahol egyetlen ajánlat érkezett, amelyet elfogadtak. Az ingatlan – a telek és a hozzá tartozó épületek – több mint kétmilliárd forintért talált új tulajdonosra. Az ingatlan korábban a Honvéd Folyami Flottilla bázisaként szolgált, és az 1990-es évek végén, a 2000-es évek elején hagyott fel a honvédség a használatával.

Az ingatlanon több darab, korábban különböző funkciót betöltő, jellemzően az 1970-es, 1980-as években épült, jellegtelen, lapostetős, kocka épületek, valamint egy beton elemekből előre gyártott garázssor és egy betonból épült úszómedence találhatók, melyek mára rendkívül leromlott műszaki állapotba kerültek a sok éve tartó használatlanság miatt. Az épületek és az egyéb építmények felújítása a műszaki állapotuk miatt vélelmezhetően mára már gazdaságtalan. Az ingatlanon 2 darab használaton kívüli, bontandó üzemanyagtöltő kútfej is található.

Fontos megjegyezni, hogy a szóban forgó újpesti laktanya az egykori Honvéd Folyami Flottilla bázisa volt, és nem összekeverendő a vitéz Szurmay Sándor Helyőrség Dandár Budaörsi úti, korábban szintén Petőfi Sándor nevét viselő laktanyával, amelyet tavaly szeptemberben neveztek át Mária Terézia királynő nevére.