Innovatív eljárás a megújuló energiaforrások terén

Japán és malajziai kutatók egy új eljárást tesztelnek, amely a kivágott pálmafák biomasszává való átalakítását teszi lehetővé, ezáltal hozzájárulva a megújuló energiaforrások diverzifikálásához és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

A Nikkei Asia szerint a japán és malajziai tudósok által vizsgált módszer a pálmafa törzseket nedves, borostyánszínű rostokká alakítja át, amelyeket aztán pellet formájába préselnek. A folyamat során keletkező folyadékot műtrágyaként vagy fenntartható repülőgép-üzemanyagként is fel lehet használni. A projektet 2018-ban indították útjára, és több japán egyetem, vállalkozás, valamint malajziai kormányzati és akadémiai partnerek vesznek részt benne. A projekt vezetője Akihiko Kosugi, a Japán Nemzetközi Agrártudományi Kutatóközpont (JIRCAS) munkatársa.

A pálmaolaj ipar jelentőségét az adja, hogy ez a világ legnagyobb mennyiségben fogyasztott növényi olaja, melynek előállítása főként Indonéziából és Malajziából származik. Az ültetvények terjeszkedése azonban erdőirtáshoz vezet, ami miatt az iparág fenntarthatóbb működése vált kiemelt fontosságúvá. Malajziában évente több tízmillió pálmafa kerül kivágásra, ami jelentős üvegházhatású gáz-kibocsátást eredményez.

A hulladék energiatermelésre való felhasználása során fontos a szennyeződések eltávolítása, hogy elkerülhető legyen a kazánok károsodása vagy a tűzveszély. A pálmahulladékot bútorgyártáshoz is felhasználják, például a Panasonic Housing Solutions által fejlesztett eljárás segítségével, amely halott pálmatörzsekből készült fadeszkákat állít elő.

A projekt hosszú távú gazdaságosságát továbbra is vizsgálják, de az öreg pálmafák újrahasznosítása jelentős mértékben csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az üzemanyaggal kapcsolatos költségcsökkentés érdekében megfontolandó az integrált pálmaültetvényekkel és olajfeldolgozó létesítményekkel rendelkező vállalkozásokkal való együttműködés.