Veszedelmes anyagok az e-cigarettázók és mesterséges édesítőket fogyasztók szervezetében

Az e-cigarettát használó tinédzserek veszélyes nehézfémeknek, mint az ólom és az uránium, valamint a mesterséges édesítők, például a neotám fogyasztók is komoly egészségügyi kockázatoknak tehetik ki a szervezetüket – derült ki különböző kutatásokból.

A Tobacco Control folyóiratban publikált kutatás során 200 amerikai fiatalt vizsgáltak meg, akik 13-17 év közöttiek voltak. Az eredmények szerint azoknál a fiataloknál, akik naponta legalább nyolcszor használták az e-cigarettát, 30 százalékkal több ólom és kétszer annyi uránium volt kimutatható a vizeletükben, mint azoknál, akik csak alkalmanként éltek az e-cigivel.

Különösen magasak voltak az uránium biomarkerei azoknál a tinédzsereknél, akik édes ízű e-cigarettákat részesítettek előnyben a mentolos vagy mentás ízekkel szemben. A kutatók szerint ez azért lehet, mert az e-cigarettákhoz használt folyadékok sok méreganyagot tartalmaznak.

A Science Alert által ismertetett tanulmányban azonban hiányzott egy olyan kontrollcsoport, amely nem használ e-cigarettát, így nem volt lehetőség az eredmények összehasonlítására azokkal, akik egyáltalán nem használják az elektromos cigarettát.

A kutatás eredményei aggasztóak, és további, nagyobb létszámú vizsgálatokra van szükség a területen. Bár a kis létszámú vizsgálat nem bizonyítja egyértelműen, hogy az e-cigaretták nehézfémek felhalmozódását okozzák a szervezetben, korábbi tanulmányok is hasonló eredményekre jutottak. Az ólom és az uránium fejlődési rendellenességeket okozhatnak, ami tovább növeli az aggodalmakat.

Egy másik kutatás, amelyet az Anglia Ruskin Egyetem végezett, a neotám nevű mesterséges édesítőszerről tett lesújtó megállapításokat. A Frontiers in Nutrition folyóiratban publikált eredmények szerint a neotám nemcsak a bélrendszer belső sejtrétegét bontja le, hanem az egészséges bélbaktériumokat is megbetegíti, ami hasonló károkat okozhat, mint a gyulladásos bélbetegségek vagy a szepszis.

A mesterséges édesítőszerek, mint az aszpartám vagy a szukralóz, már évek óta jelen vannak a piacon, és újabb változatok fejlesztése is folyamatban van, hogy édesebbek és hőállóbbak legyenek. A neotám is ilyen új fejlesztésű édesítőszer, amelyet sok helyen már engedélyeztek, de további vizsgálatok alatt áll az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által. Az Anglia Ruskin Egyetem kutatása rávilágított, hogy már alacsony mennyiségben is károkat okozhat a bélrendszerben.

Ezek a felfedezések arra figyelmeztetnek, hogy az e-cigaretták és a mesterséges édesítőszerek, mint a neotám, potenciálisan veszélyesek lehetnek az egészségre, és további kutatásokra van szükség a kockázatok teljes körű megértéséhez.