Szlovákiában kapott menedéket a Moszkva-barát propagandahálózat vezetője

A szlovák belügyminisztérium ideiglenes védelmi státuszt biztosított Artem Marcsevszkinek, aki a cseh titkosszolgálat szerint a Voice of Europe nevű, Moszkva-barát propagandát terjesztő portált működtette, jelentette az Euractiv.

A Denik N cseh lap értesülései szerint Marcsevszki, aki ukrán-izraeli kettős állampolgár, márciusban került fel Prága szankciós listájára, miután a cseh hatóságok szerint a Voice of Europe ukránellenes propagandát és dezinformációkat terjesztett az oroszbarát ukrán oligarcha, Viktor Medvedcsuk megbízásából. Több európai hírszerző szolgálat is Marcsevszkijt azonosította a portál irányítójaként és egyik finanszírozójaként.

A szlovák belügyminisztérium további információkat a nyomozás befejezése után ígért megadni.

Marcsevszki az orosz invázió után hagyta el Ukrajnát, és Csehországban kapott ideiglenes védelmet. Azonban a szankciós listára kerülése után 60 nappal elveszítette menekültstátuszát, ami egyben megfosztotta őt az Európai Unióban való ideiglenes tartózkodási jogától. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy Robert Fico kormánya, amely jobb viszonyra törekszik Moszkvával, egyelőre megóvta őt attól, hogy el kelljen hagynia az EU-t.

A cseh titkosszolgálatok márciusban hozták nyilvánosságra, hogy a Voice of Europe portálon keresztül Moszkva európai politikusokat finanszíroz, hogy Kreml-párti propagandát terjesszenek. Ebben a kontextusban került gyanúba az Alternatíva Németországnak (AfD) Európai Parlamenti listájának második helyezettje, Petr Bystron is.

Mivel a portált Csehországban jegyezték be, ezért Prága szankciókkal sújtotta Marcsevszkijt, akivel szemben hasonló intézkedéseket tett az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is. A cseh intézkedések következtében Marcsevszkij és a szintén szankciók alá helyezett Medvecsuk nem léphetnek be a Cseh Köztársaságba, nem végezhetnek gazdasági tevékenységet ott és az országban található bárminemű vagyonukat a cseh állam befagyasztja.

Az egyes tagállamokban bevezetett szankciók nem emelkednek ugyan automatikusan uniós szintre, ugyanakkor várható, hogy azt az eljáró tagállam kezdeményezi majd.

Korábban a hvg360 cikksorozatban tárta fel a Marcsevszkij hálózatához köthető magyar szálakat, többek között érintett egy Magyarországon élő francia-magyar, Ferenc Almássy által működtetett oldal, a Visegrád Post, ami annak idején még állami támogatást is kapott Kásler Miklós tárcájától.