Szerbia és Magyarország közös olimpiai rendezését tervezi

Aleksandar Vučić szerb elnök bejelentette, hogy terveik között szerepel Magyarországgal közösen megrendezni az olimpiai játékokat, bár a pontos időpontot nem árulta el.

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke a közelmúltban hozta nyilvánosságra, hogy országa 2028-ban ad otthont az Európa Liga döntőjének, amelyet a belgrádi Surčinban épülő Nemzeti Stadionban rendeznek majd meg. Ezt követően osztotta meg azt a szándékot, hogy Szerbia a jövőben Magyarországgal közösen pályázna az olimpiai játékok megrendezésére, azonban a tervezett időpontról nem esett szó.

Vučić kiemelte, hogy nem csak Belgrád városát, hanem az egész ország arculatát szeretnék megújítani, és ennek keretében egy olyan Aqua Központot építenek, amely méretében és jelentőségében Budapest mellett a legnagyobb lesz. Ezzel szerinte már "versenyre kelhetnek a magyarokkal".

A szerb elnök szerint az épülő létesítmények révén Szerbia képes lesz versenyre kelni Magyarországgal, és ebben a kontextusban merült fel az a célkitűzés, hogy a két ország közösen pályázzon az olimpiai játékok megrendezésére. Vučić nem csak Magyarországgal, hanem egy másik szomszédos országgal, Albániával is szeretne közös sporteseményt rendezni: együtt adnának otthont az U21-es labdarúgó-Európa-bajnokságnak.

Az olimpiai játékok rendezési jogát hagyományosan egy város szerezheti meg, nem pedig országok, így Vučić kijelentése bizonyos értelemben pontatlannak tűnhet. A magyar kormányszóvivőt megkeresték azzal kapcsolatban, hogy Magyarország is tervez-e hasonló együttműködést a szerbekkel, de a válasz még várat magára. Amint információhoz jutnak, a sajtó frissíteni fogja a hírt.

Belgrádban 1 hónap múlva, június 2-án tartanak önkormányzati választásokat, és a nagyra törő bejelentéseknek ehhez is köze lehet a BALK Magazin szerint. A balk.hu hozzáteszi, hogy az elnök csak a kampány részeként dobálózik ilyen nagy mondásokkal, amelyekkel „szőnyeg alá söpri a korábbi, be nem váltott ígéreteit”. Annak viszont nagy a valószínűsége, hogy ha ekkora nyilvánosság előtt beszélt a közös olimpiai tervekről, akkor erről már folyt valamilyen párbeszéd a két ország képviselői között.

A Magyar Olimpiai Bizottság április 17-én tartott sajtótájékoztatóján Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja kiemelte, hogy a 2036-os olimpiai rendezés még nincs eldöntve, és ha Európa nem kapja össze magát nagyon gyorsan, akár húsz évet is várhat a következőre.