Szentkirályi Alexandra: Karácsony ötmillió nőt sért meg

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje, a Blikknek adott interjúban beszélt arról, hogy gyakran jár szórakozni az édesanyjával, Budapest iránti elkötelezettségéről, és arról, hogy bátorítja a nőket a közéleti szerepvállalásra.

Szentkirályi Alexandra a Tabán majálisán készült interjúban elmondta, hogy gyakran jár szórakozni az édesanyjával, különösen a Tabánban, amely generációs hely számukra. A fesztiválok kedvelőjeként említette, hogy a Tabán koncertek nélkül is csodálatos hangulatú, és hogy az előző ciklusban Tarlós Istvánnal kezdtek rendet rakni ott. Tarlós Istvántól az emberséget emelte ki, mint a legfontosabb tanulságot, amit tőle tanult, és amit szeretne tovább vinni, ha lesz rá lehetősége.

A közvélemény-kutatásokról szólva Szentkirályi Alexandra úgy véli, hogy a frissebb kutatások már más eredményt mutathatnak, és bízik benne, hogy a választók pozitívan fogadják a hét pontos tervét, amellyel a fővárost a jövő felé szeretné vezetni.

Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta, hogy Budapest iránti elkötelezettsége érzelmi kérdés számára, és hogy a Fidesz új, dinamikusabb és fiatalosabb Budapest-politikát szeretne folytatni. Orbán Viktor miniszterelnöktől kapott tanácsa a "munka, munka, munka" volt, amit Szentkirályi Alexandra szívesen követ, hiszen szeret Budapestért dolgozni.

A kormányszóvivőségről szólva elmondta, hogy bár izgalmas időszak volt az életeben, a kampányidőszak most teljesen kitölti az életét, és a kormányüléseken szerzett tapasztalatait szeretné a budapestiek érdekében hasznosítani. Azt is hozzátette, hogy minden lobbierőfeszítését be fogja vetni a kormánynál, hogy a budapestiek a főpolgármester-jelöltség nyertesei legyenek.

Szentkirályi Alexandra kifejtette, hogy nem tart retorziótól, ha nem nyeri meg a választást, és kiemelte, hogy a kormányban és a politikában továbbra is vannak nők fontos pozíciókban. Azonban kritizálta a jelenlegi főpolgármestert, Karácsony Gergelyt, aki szerinte lealacsonyító megjegyzéseivel ötmillió nőt sért meg, és ezzel beletipor a lányok álmaiba. Szentkirályi Alexandra szeretné, ha ő erőt adna a nőknek az álmaikért való küzdelemhez.

Az interjúban Szentkirályi Alexandra édesanyja, Kovács Asztrid is megszólalt, aki büszke lányára és nem olvassa a sértő megjegyzéseket, hogy kímélje az idegeit.

A főpolgármester-jelöltek versenyében történt változásokról is érkezett hír: Kolek Márton Ottó, a legfiatalabb független jelölt visszalépett a választástól, így Karácsony Gergely kihívóinak száma 11-re csökkent. Kolek Márton Ottó korábban a HVG-nek beszámolt a terveiről, és elmondta, hogy Budapest fejlődését és az emberek jólétét garantáló programot írt, amelynek fő pontjai között szerepelt a korrupció megszüntetése, a köztisztaság javítása, reintegrációs program hajléktalanoknak, valamint a dugók megszüntetése. Azonban a visszalépésének okát nem fedte fel.

A Mi Hazánk Mozgalom jelöltje, Grundtner András is összegyűjtötte a szükséges ajánlásokat, és kijelentette, hogy pártja alternatívát kínál Karácsony Gergely és Vitézy Dávid autósokat üldöző várospolitikájával szemben. Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke szerint a választás tétje, hogy ismét szivárványos zászló kerül-e a Főpolgármesteri Hivatal homlokzatára, és kritizálta Tarlós István volt főpolgármestert, aki többször tett utalásokat Vitézy Dávid devianciájára. Szentkirályi Alexandra mellett a Fidesz–KDNP jelöltje, a Mi Hazánk jelöltjén kívül Karácsony Gergelynek további 10 kihívója van.

A rekordszámú, tizennégy indulóból a két független jelölt, Kolek Márton Ottó és Simon Szilárd Attila visszalépése után tizenketten maradtak versenyben, ennyien gyűjtik május 6-áig az aláírásokat. A jelöltek, akikre továbbra is szavazhatnak majd a fővárosi lakosok: Ács László (független), Ferenczik József (Új Magyar Birodalmi Mozgalom), Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom), Kajtor Gábor (Szabad Ország Mozgalom), Kovács János (Nemzetegyesítő Mozgalom), Kovács János (független), Nimmervol Márk Erik (független), Révész Ferenc (független), Szentkirályi Alexandra (Fidesz–KDNP), Torda Dávid (független) és Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP).