2 millió felett egy új építésű siófoki lakás négyzetméterenkénti ára

Hiába emelkednek az árak, továbbra is Siófok a sláger az új építésű lakást vásárlók körében – írja friss elemzésében az Otthon Centrum.

Siófokon és annak közvetlen környezetében 19 projekt keretében 740 lakás épül, amelyek négyzetméterenkénti átlagára jelenleg 2,1 millió forintot ér el, ez 2,8 százalékos emelkedést jelent az előző negyedévhez képest. A legnépszerűbb nyaralóövezetben, amely tágabban értelmezve 65 projektet és 2500 lakást foglal magában, az átlagos négyzetméterár 1,81 millió forint, ami a projektszámok megegyezésével, de a lakások számának 7 százalékos csökkenésével párosul.

Az ingatlanközvetítőt vezető Kosztolánczy György szerint a vízparttól és a fővárostól való távolság a leginkább árat befolyásoló tényezők közé tartozik. Siófokon kívül más településeken is zajlanak fejlesztések: Balatonlelle 9, Balatonfüred, Balatonszemes, Keszthely és Zamárdi pedig mindegyik 4-4 projektet számlál. Az épülő lakások számában Siófok az első (740), majd Balatonszemes következik (~350), ahol egyetlen projektben a tóparti települések legnagyobb beruházása indult el (153 lakással). Keszthely is aktív (263), de a projektekben bővelkedő Balatonlelle sem sokkal maradt el az épülő lakások számában (218).

A piaci helyzetet jól mutatja, hogy az új építésű lakások négyzetméterárai között jelentős eltérések figyelhetők meg: a legolcsóbb és legdrágább települések közötti kínálati árak akár háromszoros különbséget is mutathatnak. Jelenleg a legmagasabb átlagárat Balatonakarattya produkálja, ahol az új építésű lakások négyzetméterenkénti ára átlagosan 3,2 millió forint. Ezzel Akarattya jócskán lekörözte a második Zamárdit (2,24) és a harmadik Alsóörsöt (2,14 millió forint). A legolcsóbb város Balatonfüred 1,18 millió forinttal, amelyet Badacsonytomaj 1,2, Fonyód 1,44 millió forinttal követ. A legtöbb településen 1,5–2,0 millió forint közötti sávban mozog egy négyzetméter fajlagos átlagára.