Ritka tengeri állatok megfigyelése Anglia partjainál

Több mint 80 tengeri állatot, köztük számos ritka fajt is sikerült videóra venni Anglia partjainál, a Sussexi Egyetem kutatóinak köszönhetően. A kutatók által használt csalival ellátott kamera segítségével rögzítették az élőlényeket.

A felvételeken számos tengeri lény, mint például fekete durbincsok, foltos ráják, morgóhalak és makrélák is megjelennek. Különösen figyelemre méltó a kutyacápa és egy súlyosan veszélyeztetett európai angolna észlelése, melyek mindkét faj számára rendkívül ritkának számítanak ebben a régióban.

Ezek a fajok a túlhalászat, a klímaváltozás, a szennyezés és az élőhelyeik elvesztése miatt kerültek veszélyeztetett helyzetbe, ami jelentős példányszám-csökkenést eredményezett. A kutatók reményei szerint a mostani kutatás segíthet abban, hogy jobban megértsük a tengerek biodiverzitását és a populációk változásait is nyomon követhessük.

A kutatás során nem csak a csalival ellátott kamerát használták, hanem egy új módszert is, az úgynevezett környezeti DNS (eDNS) elemzést, amely a tengervízben talált DNS-minták alapján képes azonosítani a felvételen szereplő állatok faját.