A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja emelkedik

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása elősegítette a lágyszárú növények, különösen a pázsitfűfélék fejlődését, ami fokozatosan növeli a pollenkoncentrációt az országban. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint a pollenkoncentráció már közepes vagy magas szinten mozog, és továbbra is emelkedő tendenciát mutat.

A fű gyors növekedése az udvarokon, útszéleken és árokpartokon is megfigyelhető, ami virágzásba kezdve pollent bocsát ki. Ezért kiemelten fontos a rendszeres fűnyírás és kaszálás, amivel csökkenthető a levegőbe kerülő pollen mennyisége.

Az NNK különösen az asztmásoknak és allergiásoknak ajánlja, hogy a fűnyírást és kaszálást bízzák másra, és lehetőség szerint kerüljék a pollenekkel érintkezést. Amennyiben ez nem kivitelezhető, a maszk viselése javasolt. A lakásban a port rendszeresen, nedvesen kell törölni, hogy a lerakódott pollenszemeket eltávolítsuk.

A hét második felében várható csapadék, záporok és zivatarok tovább növelhetik a pollenek által okozott problémákat. A viharok hatására a nagyobb pollenszemek kisebb részecskékre bomlanak, amelyek méretük miatt a tüdő mélyebb részeibe is eljuthatnak, így súlyosabb tüneteket, például asztmatikus rohamokat vagy fulladást okozhatnak.