Pogány Judit karrierjének kezdeti nehézségei

Pogány Judit színésznő már pályája elején szembesült a színházi élet árnyoldalaival, amikor hatalmi visszaélések miatt nem kapott meg egy fontos szerepet.

Pogány Judit, a későbbi Nemzet Színésze, már fiatalon, karrierje kezdetén tapasztalta meg a hatalommal való visszaélést a színházi környezetben. Gyermekkorát Kaposváron töltötte, és a családi tragédiák – édesapja elvesztése és édesanyja súlyos betegsége – után testvérével együtt gyámszülőkhöz került Budapestre. Középiskolai éveit Békéscsabán töltötte, majd érettségi után visszatért Kaposvárra.

A Csiky Gergely Színházban már korán találkozott azzal a helyzettel, amikor egy szerepet nem tehetség alapján, hanem személyes kapcsolatok révén ítéltek oda. Egy alkalommal Zsámbéki Gábor rendező egy tépett papíron mutatta meg neki, hogy az A windsori víg nők című Shakespeare-darabban eredetileg őt jelölték meg Page Anna szerepére, de a neve áthúzva szerepelt, és helyette Faragó Sári neve volt odaírva, aki az akkori igazgató, Laczina László kedvese volt.

Ez a megalázó esemény mélyen érintette a 24 éves Pogány Juditot, aki később egy interjúban úgy fogalmazott, hogy ez a történet egyértelmű hatalmi visszaélés volt. A rendező végül az igazgató kedvesének, Faragó Sárinak adta a szerepet, aki ebben a darabban vált ismertté.

Annak ellenére, hogy Pogány Judit nem kapta meg az áhított szerepet, karrierje mégis beindult abban az évben. A Csorba István rendezésében bemutatott Hamupipőke című darab főszerepét elnyerve bizonyította tehetségét, és ezzel elindult az a színészi pálya, amely később a Nemzet Színészének címig vezetett.