Az olaszok betiltják a kutyujógát

Az olasz Egészségügyi Minisztérium döntése értelmében a kölyökkutyák nem vehetnek részt a jógázásban, a kutyujóga tevékenységek csak felnőtt kutyákkal végezhetők el az állatok egészségének és jólétének védelme érdekében.

Az olasz Egészségügyi Minisztérium úgy határozott, hogy a kutyákkal végzett jógaórák az „állatok közreműködésével végzett” tevékenységek körébe tartoznak, ezért a jogszabályok alapján kölyökkutyákat nem lehet alkalmazni. A kutyujógát, amelyet stresszoldó hatású óraként hirdetnek, csetlő-botló kutyakölykök között tartják, akiket a jógázók gyakran kézbe is vesznek a gyakorlatok során[^La Stampa].

Ez a tevékenység az utóbbi időben Olaszországban és más országokban, mint például Nagy-Britanniában és Kanadában is, nagy népszerűségre tett szert. Azonban mostantól az olasz oktatók csak felnőtt kutyákkal dolgozhatnak. Az állatvédő egyesületek kezdeményezésére jött létre ez a változás, mivel úgy vélik, hogy a jógastúdiók anyagi okokból kizsákmányolják a kölyökkutyákat, és figyelmen kívül hagyják azok sérülékenységét[^La Stampa].

Az állatvédők szerint a kölyökkutyák sérülékenységét tovább súlyosbítja, hogy a hosszú utazások után is folyamatosan stresszes helyzetbe vannak kényszerítve, miközben a nyugodt környezetben, anyjuk mellett kellene szocializálódniuk[^La Stampa].

Egy korábbi vizsgálat rávilágított arra is, hogy a kölyökkutyákat sokszor a kiszáradásig szomjaztatták, hogy ne pisiljenek a fizető jógázók kezében vagy ruhájára. A kölyökkutyák nem képesek úgy tárolni szervezetükben a vizet, mint a felnőtt emberek, és ha nem férnek hozzá folyamatosan a folyadékhoz, könnyen megbetegedhetnek, sőt akár el is pusztulhatnak[^La Stampa].