Nyugati országok harca az illegális bevándorlással

Az illegális bevándorlás problémájával szembeni fellépés jegyében Nagy-Britannia, Írország és Olaszország is szigorításokat vezetett be. Nagy-Britannia Ruandába kívánja áttelepíteni az illegális úton érkezett menedékkérőket, Írországban sátortáborokat számoltak fel, míg Olaszországban a miniszterelnök-helyettes a születésszám növelését és a nők támogatását tartja a bevándorlás megállításának kulcsának.

Az elmúlt időszakban egyre több nyugati politikus ismerte fel, hogy hibás döntés volt az illegális bevándorlók tömeges beengedése, ezért most intézkedéseket hoznak a helyzet kezelésére. Nagy-Britanniában az első menedékkérőket már őrizetbe vették, akiket Ruandába kívánnak áttelepíteni, és az első repülőjáratok 9-12 hét múlva indulhatnak. Az ír miniszterelnök szerint az országban nem engedhető meg nyomortanyák létrehozása, ezért Dublinban felszámoltak egy sátortábort. Az olasz kormányfő hangsúlyozza, hogy a bevándorlás helyett a születésszám emelésére és az olasz nők támogatására kell összpontosítani.

A brit bevándorlási hatóságok az első olyan menedékkérőket vették őrizetbe, akiket Ruandába terveznek áttelepíteni. Boris Johnson korábbi miniszterelnök kormánya 2022 áprilisában kötött megállapodást Ruandával, amelyet a brit legfelsőbb bíróság jogellenesnek minősített, de a brit kormány megkerülte a végzést. Rishi Sunak jelenlegi miniszterelnök kormánya elfogadott egy jogszabályt, amely szerint Ruanda biztonságos áttelepítési célország. A londoni belügyminisztérium szerint az akció kulcsfontosságú része a tervnek, amelynek alapján a repülőjáratok Ruandába indulhatnak. James Cleverly belügyminiszter videót is közzétett, amelyen a brit határrendészet műveletét láthatjuk. Azonban a konzervatív párt belső ellenzéke Sunak politikáját, hogy Ruandába deportálják az illegális migránsokat, puhának tartja és még keményebb fellépést sürget a migráció ellen.

Írországban a menedékkérők lakhatási viszonyai miatt léptek fel, a dublini sátortábort a rendőrség felszámolta. A tábor lakóit egy jobb felszereltségű létesítménybe telepítik át. Simon Harris ír miniszterelnök kijelentette, hogy nem engedik a tábor újraépítését. Az országban a lakásínség mellett a menedékkérők elszállásolása is problémát jelent. Nick Henderson, az Irish Refugee Council vezetője szerint a menedékkérők jobb körülmények közé kerülnek, de ez még mindig nem felel meg az alapvető igényeknek.

Antonio Tajani olasz miniszterelnök-helyettes az illegális migráció ellen szólalt fel. Kijelentette, hogy az erős nemzeti identitással rendelkező országok képesek más vallású és kultúrájú emberek befogadására. Tajani szerint az illegális bevándorlást meg kell állítani, és a törvényes keretek között érkező bevándorlók befogadása sem mentes a problémáktól. Az olasz miniszterelnök-helyettes a keresztény kultúra védelméről is beszélt, és kiemelte a népességcsökkenés megállításának fontosságát. Szerinte a bevándorlók nem segítenek a születésszám emelésében, hanem a nők támogatása a megoldás.