Náci karlendítéssel fotózkodtak a Mi Hazánk majálisán

A Mi Hazánk párt Bikás parkban tartott majálisán többen náci karlendítéssel fotózkodtak, amit Novák Előd, a párt alelnöke szerint a jogszabályok megengednek.

A Telex riporterei rögzítették, hogy a Mi Hazánk majálisán néhányan náci karlendítést imitálva készítettek fotókat. Novák Előd, a párt alelnöke a Telexnek nyilatkozva elmondta, hogy nem tartja jelentős problémának a karlendítést, és nem foglalkoznak vele, mivel jól érzik magukat a rendezvényen. Hozzátette, hogy ha valaki "egy kicsit felöntött a garatra" és ezt fontosnak érezte megtenni, az a szíve joga.

A Telex kérdésére, hogy a családbarát eseményen elfogadható-e a náci karlendítés, Novák Előd úgy reagált, hogy a jogszabályok szerint ez megengedett Magyarországon, és önkényuralmi jelképet csak elvileg tilos mutatni, utalva a Szabadság téri szovjet emlékműre is. Novák Előd azt is hozzáfűzte, hogy jelenleg a szemetelés elleni harcra koncentrál, amiben szerinte sikeres és büszke is rá. A rendezvényen a szemetelés és a dohányzás zavarja inkább, de ezekre a több ezer résztvevő esetében sem merné mérget venni.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke az ATV reggeli műsorában médiamanipulációnak nevezte az esetet, és elhatárolódott a karlendítő csoporttól. A pártelnök szerint a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat. Toroczkai azt állította, hogy ő maga egyetlenegy náci karlendítést sem látott a rendezvényen, és a fotón látható nagy csoportot félre lehet magyarázni. Azt is hozzátette, hogy egy több ezer fős rendezvényre bárki odavihet provokátorokat, és bár helyteleníti, ha ilyen történt, úgy véli, hogy médiamanipulációról van szó.

Toroczkai László a "Szigorlat" című műsorban is megerősítette, hogy ha valóban megtörtént a karlendítés, azt helyteleníti és butaságnak tartja. A pártelnök szerint elképzelhető, hogy szándékosan vitték a majálisra a karlendítő csoportot, hogy lejárassák a rendezvényüket, és hangsúlyozta, hogy kampány van, így sok mindent láthatunk. A ATV Start reggeli műsorában Toroczkai úgy nyilatkozott, hogy nem szeretne belemenni a "tipikus médiamanipulációba", és úgy véli, hogy a fotón csak az látszik, mintha valaki intene valakinek.