Fontos információt közölt a NAV az szja-bevallásról

Az egyszerűbb és kényelmesebb adózás érdekében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Ügyfélkapu nyitására hívja fel a figyelmet csütörtöki közleményében. Online a legegyszerűbb és leggyorsabb a személyijövedelemadó-bevallási tervezetek átnézése és elfogadása, amelyeket legkésőbb május 21-ig lehet kiegészíteni és módosítani.

A NAV folyamatosan fejleszti digitális szolgáltatásait, hogy az adózás egyszerűbb és kényelmesebb legyen. Az online felületek és elektronikus szolgáltatások biztonságos használatához szükséges azonosítást a központi azonosítási ügynök (KAÜ) biztosítja. Az Ügyfélkapu a KAÜ szolgáltatásai közül választható, de létezik Ügyfélkapu+ (kétfaktoros azonosítás), telefonos azonosítás, elektronikus személyi igazolvány és arcképes azonosítás is az ügyintézéshez.

Az Ügyfélkapu segítségével a nap 24 órájában, személyes megjelenés nélkül intézhetők az adóügyek. Ilyen ügyek lehetnek például a gépjárműadó befizetése, foglalkoztatási adatok lekérdezése, adószámla megtekintése, kiutalás vagy átvezetés kérése, bevallások és nyilatkozatok beadása, valamint az adózási adatok ellenőrzése és javítása.

Az ügyfélkapus bejelentkezés biztosítja a személyes és adózási adatok védelmét, és megkönnyíti az ügyintézést, mivel az egyedi azonosítás révén a rendszerek felismerik a felhasználót és előre betöltik az ismert adatait.

Legkésőbb május 21-ig lehet kiegészíteni a NAV tervezetét

Március 18-áig kérhetik az szja-bevallási tervezet postázását azok, akik nem kívánnak online ügyintézést igénybe venni. Idén több mint 5,6 millió adózónak készítette el a NAV az szja-bevallási tervezetét, amely a NAV eSZJA-oldalán vagy az ügyfélportálján érhető el.

A bevallási tervezet a munkáltatók és kifizetők által a NAV-nak bevallott adatokat tartalmazza. Az adózóknak ki kell egészíteniük a tervezetet azokkal a jövedelmekkel és azok adójával, amelyekről a tervezet nem tartalmaz adatot, de a magánszemély tud róluk, mint például az ingatlan-bérbeadásból, ingó- és ingatlanértékesítésből vagy tőzsdei ügyletekből származó jövedelem.

A tervezet átnézése és szükség esetén kiegészítése, módosítása május 21-ig fontos, mivel ha valamilyen jövedelem kimarad a bevallásból, az adóellenőrzéskor nemcsak az adót, hanem az adóbírságot és a késedelmi pótlékot is meg kell fizetni.

Érdemes figyelni a visszaigényelhető adóra is

Az ingatlan eladásából származó jövedelem esetében a program automatikusan kiszámítja a jövedelem és az adó összegét az eladási ár, a megszerzés éve és a szerzési érték megadása után. Az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmek új témacsoportba kerültek, ami tartalmazza az összes ingatlanhasznosítási formát és az azzal összefüggő adókötelezettséget.

Ha hiba csúszik a kitöltésbe, a rendszer piros színnel, felsorolva jelzi a hibaüzeneteket, és a felület bal oldalán megjelennek a korrigálandó mezők.

A program keresőmezője a köznyelvben használt szavakra is reagál, nem csak az adózással összefüggő jogszabály szerinti kifejezésekre.

Visszaigényelhető adó esetén a kiutaláshoz szükséges a bankszámlaszám vagy postacím megadása, és a bevallás beérkezésétől számítva a kiutalás legkésőbb a 30. napon megtörténik.