NAV rajtaütés: 20 kiló marihuána a csomagban, további drogfogás Szurdokpüspökiben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei lefoglaltak húsz kilogramm marihuánát, amelyet Spanyolországból adtak fel egy budapesti címre. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai eljárást indítottak. Egy másik esetben pedig egy szurdokpüspöki férfi és fia került a hatóságok látókörébe, akik összesen fél mázsa kábítószert próbáltak forgalomba hozni.

Április végén a NAV pénzügyőrei a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren végzett ellenőrzés során bukkantak rá a kábítószernek tűnő csomagokra. Három gyanús csomag került elő, melyeket Spanyolországból adtak fel, és egy budapesti cím volt a címzett.

A csomagokban összesen 20 kilogramm barnás-zöldes színű növényi származékot találtak, melyet 17 műanyag tasakba csomagoltak. A kábítószer-teszt pozitív eredményt mutatott, megerősítve, hogy a lefoglalt anyag valóban marihuána.

A lefoglalt küldemény miatt a NAV feljelentést tett, és ennek eredményeképpen a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai lefoglalták és elszállították a küldeményt, valamint eljárást indítottak az ügyben.

Egy másik esetben, Szurdokpüspökiben, egy 53 éves férfi és 20 éves fia került a hatóságok kezébe, miután az apa 40 kiló marihuánát, 7 és fél kiló kokaint és 2,7 kiló ketamint szerzett be, amelyeket otthonának pincéjében és padlásán rejtett el. A fiú rábukkant az elrejtett drogokra, és elkezdte azokat ingyen, illetve pénzért szétosztani ismerősei között.

A Nógrád Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószer-kereskedelem miatt emelt vádat ellenük. Az apa esetében 12 év fegyházbüntetést és 10 év közügyektől eltiltást kért az ügyészség, amennyiben az előkészítő ülésen mindent bevall, és lemond a tárgyalás jogáról. A fiúra két év börtönt és három év közügyektől eltiltást javasoltak.

A NAV munkatársai nem csak kábítószerrel kapcsolatos ügyekben jártak sikerrel. Röszkénél több mint nyolcszáz üveg hamisított parfümöt találtak két német rendszámú járműben a határátkelőhelyen. A hamis illatszerek illegális behozatala miatt iparjogvédelmi jogok megsértésének vétség miatt indult nyomozás, és a megtévesztő parfümök több mint 11 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a jogtulajdonosoknak.