Gigantikus mennyiségű NATO-páncélos Moszkva szívében

Moszkvában megnyílt egy különleges kiállítás, ahol az orosz hadsereg által az ukrajnai frontvonalon zsákmányolt NATO-harcjárműveket, főként páncélozott járműveket mutatnak be a nyilvánosságnak május 9-e alkalmából.

Az orosz állami szervek a Győzelem Parkjában több tucat trófeajárművet állítottak ki, és a kiállítást a közelmúltban nyitották meg a látogatók előtt. Az esemény célja egyrészt az orosz haderő ukrajnai sikereinek megünneplése, másrészt a technikai eszközöket szállító országok megalázása, de haditechnikai szempontból is figyelemre méltó. A kiállított járművek között számos különleges és értékes darabot is megtekinthetnek az érdeklődők.

A kiállításon látható például egy kiegészítő-páncélzattal ellátott Leopard 2A6-os harckocsi, amelynek lövegcsövét az oroszok szándékosan elgörbítették, valamint egy M1A1 Abramsnek tűnő harckocsi, ami valójában egy M1150 ABV műszaki-mentőjármű lehet, amelyre egy Abrams-tornyot szereltek fel. Emellett egy gyakorlatilag sértetlen francia AMX-10 RC páncélozott jármű is megtekinthető, amelyet a kezelői valószínűleg harc nélkül adtak fel, továbbá egy BMC Kirpi MRAP, amely Törökországból származik, és egy Marder 1A3-as német lövészpáncélos is kiállításra került. A látogatók számos amerikai HMMWV 4x4-es, MRAP-eket, teherautókat és régi NATO-páncélosokat, valamint kézifegyvereket, rádiókat, vontatott tarackokat és páncéltörő rakétákat is megcsodálhatnak.

A kiállítás legújabb darabja egy kifejezetten jó állapotú M2A2 Bradley ODS SA lövészpáncélos, amely BRAT védelmi rendszerrel van felszerelve, és a donyecki frontvonalon került orosz kézre. Ez a modernizált Bradley a 2010-es években állt hadrendbe, és Ukrajna legjobb lövészpáncélosai közé tartozik, talán a svéd CV90 mellett. Az orosz Rybar adatai szerint eddig legalább 50 Bradleyt lőttek ki és még 11-et harcképtelenné tettek az orosz katonák a fronton, illetve még 6 gép orosz hadizsákmánnyá vált. A független Oryx portál adatai szerint 36 Bradley semmisült meg, még 36 szenvedett súlyos sérülést és 4 került orosz kézre, tehát a számok nagyjából összhangban vannak.

Az amerikai haderő a háború tapasztalatai alapján tovább modernizálja az M2 Bradley lövészpáncélos-platformot. Az új típusváltozat, az M2A4E1, a Pentagon szerint a lövészpáncélosok „legmodernebb, legjobb túlélőképességgel rendelkező” variánsa lesz, amelyet az Iron Fist (Vasököl) aktív védelmi rendszerrel, modern, HD-képes hőkamerával és belső hőszabályzó rendszerrel fognak felszerelni. A Pentagon azt ígéri, hogy legalább annyi Bradleyt fognak modernizálni, amennyit Ukrajnába küldtek, ami körülbelül 200 páncélost jelent. Az Ukrajnának küldött M2A2 ODS-SA lövészpáncélosok a harctéren kiválóan teljesítenek, az ukrán katonák főleg a túlélőképességüket méltatják, de a tűzerővel sincs gond, volt már arra is példa, hogy egy M2-es elintézett egy orosz T-90M harckocsit drónos segítséggel.

A kiállítás várhatóan hosszabb távon is megtekinthető lesz a térségben, talán egy kevésbé központi helyszínen. A Győzelem Parkja a Vörös Hadsereg második világháborús győzelmének emléket állító hely, ahol a mai napig számos második világháborús német trófea is kiállításra kerül.