Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

Varsóban szerdán egy Molotov-koktélt dobtak a Nozyk zsinagógára, amelyet egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálhatott felgyújtani. Az incidens során senki sem sérült meg.

A támadásra Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter hívta fel a figyelmet, aki Michael Schudrich lengyel főrabbira hivatkozva számolt be az esetről. Sikorski egyben felvetette a kérdést, hogy vajon ki állhat a támadás mögött, különösen azon a napon, amikor Lengyelország az Európai Unióhoz való csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepelte. A miniszter emlékeztetett arra is, hogy hasonló antiszemita incidensek történtek Párizsban, ahol Dávid-csillagokat firkáltak fel épületekre, és „Palesztina győzni fog” feliratok is megjelentek. Később azonban a lengyel belügyminiszter-helyettes, Czeslaw Mroczek szerint a rendőrség egy 16 éves lengyel állampolgárt vett őrizetbe a varsói Bemovo negyedben, a lengyel belbiztonsági ügynökség közreműködésével.

Az esetet a varsói izraeli és amerikai nagykövet is elítélte, és a Nozyk zsinagóga előtt tartott sajtókonferencián is szóvá tették. Czeslaw Mroczek belügyminiszter-helyettes szerda este bejelentette, hogy a rendőrség őrizetbe vett egy gyanúsítottat, akit a tett elkövetésével gyanúsítanak.

Andrzej Duda lengyel elnök is megszólalt az ügyben, kijelentve, hogy Lengyelországban nincs helye az antiszemitizmusnak és a gyűlöletnek, és elítélte a történteket.

A Nozyk zsinagóga, amelyet 1902-ben emeltek, az egyetlen olyan zsidó szentély Varsóban, amely a második világháború előtti időszakból fennmaradt.