Minden, amit a választási kampányról tudni kell

Június 9-én kerül sor Magyarországon az önkormányzati és az európai parlamenti választások egyidejű megrendezésére. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a választási kampánnyal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A választási kampányidőszak április 20-ától június 9-e 19 óráig tart, ebben az időszakban gyűjthetik a jelölő szervezetek és a jelöltté válni kívánó választópolgárok a jelöltséghez szükséges ajánlásokat.

Az Európai Parlamenti választáson való részvételhez a pártoknak május 3-án 16 óráig kell összegyűjteniük húszezer érvényes ajánlást. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a jelöltséghez szükséges ajánlások számát a lakosságszám alapján a jegyzők állapították meg, és a jelölteknek május 6-án 16 óráig kell összegyűjteniük a szükséges számú érvényes ajánlást.

Egy választópolgár több listát és jelöltet is ajánlhat, de egy jelöltet vagy listát csak egy ajánlással támogathat. Az ajánlás során a magyarországi lakcímmel és személyi azonosítóval rendelkező választópolgároknak nevüket, személyi azonosítójukat és lakcímüket kell megadniuk, míg a magyarországi lakcímmel nem rendelkezőknek a személyazonosító igazolványuk, útlevelük vagy vezetői engedélyük számát és születési idejüket kell feltüntetniük az ajánlóíven.

A választópolgárok ellenőrizhetik az ajánlásaikat a Nemzeti Választási Iroda által létrehozott Kit ajánlottam? (KITAJ) elnevezésű ajánlás-ellenőrző szolgáltatáson keresztül. Ajánlásokat bárki gyűjthet, de a választópolgárok zaklatása nélkül. A gyűjtés helyszínei korlátozottak: tilos az ajánló és a gyűjtő munkahelyén, a Magyar Honvédségnél, a központi államigazgatási szerveknél, közösségi közlekedési eszközökön, állami és helyi önkormányzat hivatali helyiségeiben, felsőoktatási és köznevelési intézményekben, egészségügyi szolgáltató helyiségeiben, valamint írásbeli hozzájárulás nélküli magánterületen.

A választási gyűléseket a kampányidőszakban, a szavazás napját kivéve, megtarthatják, de a közterületen szervezett nyilvános gyűléseket be kell jelenteni az illetékes rendőrkapitányságnak. A választási plakátokat a kampány végéig engedély nélkül lehet készíteni, de azokon szerepelnie kell a kiadó adatainak. A plakátok elhelyezése szigorú szabályokhoz kötött, és tilos azokat védett műemlékeken, építészeti örökségen, védett természeti területeken, valamint állami vagy önkormányzati hatóság épületén elhelyezni.

A politikai hirdetések csak azokban a sajtótermékekben jelenhetnek meg, amelyek március 20-ig jelezték hirdetési szándékukat az Állami Számvevőszéknek. Az Indexen, a korábbi évek gyakorlatát követve, ezúttal sem lesznek politikai hirdetések.