Microsoft és OpenAI perbe fogva amerikai lapok által

Nyolc amerikai újság pert indított a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI és a Microsoft ellen szerzői jogok megsértése miatt a New York-i szövetségi bíróságon.

A The New York Daily News, a Chicago Tribune, a Denver Post és további lapok azt állítják, hogy a vállalatok több millió, szerzői jogi oltalom alatt álló cikket használtak fel engedély és ellentételezés nélkül, hogy ezek segítségével fejlesszék a mesterséges intelligenciájú chatbotokat.

Frank Pine, a MediaNews Group és a Tribune Publishing főszerkesztője szerint dollármilliárdokat költöttek információgyűjtésre és hírek kiadására, és nem hagyhatják, hogy az OpenAI és a Microsoft a munkájuk ellopásával fejlessze technológiáját és építse vállalkozását.

A Microsoft az ügyben nem reagált a megkeresésekre, míg az OpenAI azt közölte, hogy fontos számukra a hírlapok támogatása. Ez a per azok sorában a legújabb, amelyeket a két technológiai vállalat ellen indítottak szerzői jogok megsértése miatt. Korábban olyan neves szerzők is pereltek, mint John Grisham, Jodi Picoult és George R.R. Martin.

A vállalatok védekezésül azt hangoztatják, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztése során a nyilvánosan elérhető internetes tartalmak felhasználása a méltányos használat fogalmának védelme alá esik az amerikai szerzői jogi törvény értelmében.