Megbüntették a Megoldás Mozgalom választási csalóját

A Székesfehérvári Törvényszék 400 ezer forint pénzbüntetést szabott ki a Megoldás Mozgalom egyik vádlottjára, H. M. R.-ra, aki a 2022-es országgyűlési választásokon aláíráshamisítással próbált jelöltté válni.

A Fejér Vármegyei Főügyészség tájékoztatása szerint a törvényszék április 8-án, tárgyalás mellőzésével hozott ítéletet a vádlott ügyében, aki a választás rendje elleni bűntett miatt került bíróság elé. A vádlott a Megoldás Mozgalom színeiben akart indulni, és ehhez 500 ajánlást kellett volna összegyűjtenie, de a benyújtott íveken szereplő adatok nagy része hamis volt. Az ívek szerint 15-en gyűjtötték az aláírásokat, de a vádirat szerint valójában csak négyen, köztük a vádlott, vettek részt a gyűjtésben, a többi aláírás hamisítvány volt.

Tóth Péter, a Momentum móri képviselője, aki a feljelentéssel elindította az ügyet, közösségi oldalán osztotta meg, hogy a rendőrség két évig nyomozott az ügyben. Tóth szerint nem csak a Megoldás Mozgalom, hanem más pártok is hamisították az aláírásokat, és várhatóan velük szemben is vádat emelnek majd. Tóth felvetette, vajon valóban Huszti Mária Rozália, a párt jelöltje lenne az egyedüli felelős a történtekért.

A képviselő már 2018-ban is találkozott hasonló problémával, amikor tíz különböző kamupárt ajánlóívén bukkant fel jogtalanul a neve és adatai. A rendőrség 2019-ben felfüggesztette a nyomozást, mert nem tudták megállapítani, ki hamisította az aláírásokat. A 2018-as választások után összesen 256 feljelentés érkezett aláíráshamisítás miatt, de kevesebb mint a felében indult nyomozás, és csak kettő jutott el vádemelésig.

A mostani elítélt jelölt, Huszti Mária Rozália, a 2022-es választáson nem ért el jelentős eredményt, mindössze a hatodik helyet szerezte meg 449 szavazattal, ami a szükséges 500 aláírásnál is kevesebb, 0,89 százalékos eredményt jelent a Fejér megyei 2. választókerületben.