Óvóhelyek kialakítására szólítanak fel Lettországban

Lettországban a hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy a tavaszvégi "nemzeti takarítás napjával" kezdődően alakítsák át pincéiket óvóhellyé, felkészülve egy esetleges orosz támadásra.

Az április 27-i "Nagy Takarítási Nappal" kezdődő időszakban a lettországi hatóságok arra szólították fel az embereket, hogy a pincéiket és alagsoraikat alakítsák át légiriadó-menedékekké. A balti állam, mely a NATO és az Európai Unió tagja, 214 kilométeres határral rendelkezik Oroszországgal, és Ukrajna egyik legmegbízhatóbb támogatója a háború kezdete óta.

A cél az, hogy a lakóházak és a városhoz tartozó önkormányzati épületek vészhelyzet esetén óvóhelyként is használhatók legyenek – közölte Vilnis Kirsis, Riga polgármestere.

Minden tavasszal, 2008 óta, ezrei gyűlnek össze Lettországban a nemzeti takarítási nap alkalmából, amely során a lakosok a szemétgyűjtés mellett fák ültetésével és parkok, közterek rendbetételével is foglalkoznak. Ezt a hagyományt a balti szomszédos országok, Litvánia és Észtország is követik.

Gints Reinson, a Rigai Polgári Védelmi Bizottság elnöke szerint a hatóságok átvizsgálják a középületek, iskolák, idősotthonok, kórházak és városházák pincéit is, hogy előkészítsék őket egy esetleges támadás esetén szükséges óvóhelyekké. A TV24-nek adott interjúban elmondta, hogy az év végéig havi száz bombabiztos óvóhely kialakítása a cél.

Az Euractiv által idézett hírügynökség szerint márciusban Evika Silina lett miniszterelnök Oroszországot egy kiszámíthatatlan részeghez hasonlította. "Egy szomszéd mellett élünk, aki olyan, mint egy alkoholista vagy drogos, akinek nem tudjuk megjósolni a tetteit" – fogalmazott a közrádiónak.