Húsz méter magasból dobta ki a kiskutyáját egy budapesti férfi

Másodfokon is jogerősen elítélték azt a férfit, aki a vádak szerint ledobta a kiskutyáját egy társasház negyedik emeletéről, melynek következtében az állat a helyszínen elpusztult.

A Fővárosi Törvényszék másodfokon is meghozta ítéletét Cs. Csaba ügyében, aki ellen az állt, hogy 2020. május 19-én felfokozott indulati állapotban kidobta yorkshire terrier kutyáját a lakása teraszáról, ami 20 méter magasságban volt. A bíróság az elsőfokú ítéletben már kimondta, hogy a férfi tette egyszeri, indulati cselekmény volt, amelynek áldozata a kiskutya lett. A vádlottat korábban 50 nap elzárással sújtották, és ez a büntetés másodfokon is megmaradt.

A védelem a perbeszédében felhozta, hogy a férfi rendszeresen gondozta az állatot és állatorvoshoz is járt vele, továbbá hibákat említett az elsőfokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság ítéletében. A védő, Dr. Albertné Dr. Lackner Gertrúd vezette tanácshoz fordulva, felmentésért folyamodott, arra hivatkozva, hogy bizonyítottság hiányában kellene felmenteni a vádlottat. A férfi védője szerint felmerült az is, hogy a kutya magától esett ki az erkély korlátjai között.

A tárgyaláson az ügyészség képviselője nem jelent meg, így vádbeszéd nem hangzott el. A súlyos egészségügyi állapotban lévő férfi az utolsó szó jogán kijelentette, hogy ártatlan, és sosem bántotta a kiskutyáját. A tanács rövid szünet után hozta meg döntését, mely szerint a férfi jogerősen is 50 nap elzárásra ítéltetett.

A bíróság az ítélet indoklásában kiemelte, hogy a védtelen élőlénnyel szembeni erőszakos magatartásnak büntetőjogi következménye kell hogy legyen. Enyhítő körülményként értékelték a vádlott büntetlen előéletét és súlyos betegségét, valamint azt, hogy az eset óta hosszabb idő telt el. Súlyosító körülményként azonban a cselekmény gátlástalanságát vették figyelembe. A bíróság szerint a kiszabott büntetés alkalmas arra, hogy a vádlottat és másokat is visszatartson hasonló bűncselekmények elkövetésétől.