Pénzmosásért kell felelnie a hitel reményében bankkártyáját Afrikába küldő zalai férfinak

Egy zalai férfi banki csalók csapdájába esett, és most pénzmosás miatt kell felelnie, miután hitelhez jutás reményében elküldte a bankkártyáját és PIN-kódját egy elefántcsontparti címre. A Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője, Jánky Judit tájékoztatta az MTI-t a történtekről.

A középkorú zalaegerszegi férfi 2021 nyarán az interneten keresett hitelfelvételi lehetőségeket, amikor találkozott egy a BNP Paribas Bank nevét felhasználó hirdetéssel. Egy ismeretlen személlyel üzenetküldő alkalmazáson és videóhíváson keresztül lépett kapcsolatba, aki 115 euró szerződési díj ellenében ígért neki hitelt.

A férfi átutalta a kért összeget, majd megkapta a kölcsönösszegről szóló megállapodást, amely további költségeket is tartalmazott. Az ismeretlen személy kérésére a férfi elküldte bankszámlája adatait és a bankkártyájáról készült fényképet is.

A csalók ezután arra kérték, hogy küldje el a bankkártyáját egy elefántcsontparti címre, és adja meg a PIN-kódját. A zalai férfi ezt megtette, majd a csalók további utasítására több millió forintot fogadott a számláján hét, hasonlóan becsapott magyar ügyféltől, amit azután az elefántcsontparti városban felvettek a magyar bankkártyával.

Az ügyészség szerint a férfinek fel kellett volna ismernie, hogy a számlájára érkező utalások bűncselekményből származnak, és az elkövetők a saját pénzét is többször leemelték. A vádlott nem tájékoztatta a számlavezető pénzintézetét arról, hogy a bankkártyáját másnak adta használatra, és harmadik fél részére adta meg a bankszámlájának adatait. A férfi elismerte a bank felé, hogy másnak is engedte a kártya használatát.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség gondatlanságból elkövetett pénzmosás vétsége miatt emelt vádat a férfi ellen.