Magyarország harmadik UNESCO-tanszéke alakult meg

Magyarországon létrejött a harmadik UNESCO-tanszék, amely a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) kezdi meg működését, és a vízkonfliktusok kezelésére fog specializálódni. A tanszék vezetője Szölőssi-Nagy András lesz, aki a víz konfliktusteremtő képességének és azok megoldásának egyedülálló szakértője, és 25 évet töltött az UNESCO vezetői alkalmazottjaként.

Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke a tanszék létrehozásának sajtónyilvános nyitórendezvényén beszélt arról, hogy az UNESCO az ENSZ egyik szakosított szervezete, mely 1945-ben alakult, és az oktatás, tudomány, kultúra, valamint információs technológia területén tevékenykedik. A szervezet célja a második világháború borzalmai után az oktatás és kultúra segítségével vezetni ki az embereket a nehézségekből, és a békére, biztonságra, valamint az emberi jólétre koncentrálni.

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága 1948-ban jött létre, és feladatai között szerepel a párizsi kirendeltséggel, a magyar kormánnyal, valamint a társadalmi szervezetekkel való kapcsolattartás. Szölőssi-Nagy András, aki az NKE-n újonnan létrehozott tanszéket fogja vezetni, az UNESCO-n belül szerzett tapasztalatait is kamatoztatni fogja.

Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára kiemelte a víz emberi létünk alapvető fontosságát. A vízkészletek birtoklása és elosztása mindig is kiemelt jelentőséggel bírt az emberi civilizációk fejlődése során. Felhívta a figyelmet arra, hogy a víz békét teremthet, de fegyveres konfliktusok forrása is lehet, és a vízhiány gazdasági fejlődésünket is befolyásolhatja.

A népesség növekedésével egyre fontosabbá válik az országok közötti összefogás a vízkészletek megőrzése érdekében, amely a legértékesebb erőforrásunknak számít.