Grúzia külföldiügynök-törvényének második olvasata elfogadva

A grúz parlament második olvasatban is megszavazta a vitatott külföldiügynök-törvényt, miközben a törvényhozás épülete előtt tüntetőkkel szemben a rendőrség vízágyúkat, könnygázt és gumilövedékeket alkalmazott.

A 150 fős grúz törvényhozásban 83-an támogatták, 23-an ellenezték az előterjesztést. A szavazást heves tüntetések előzték meg, melyek során több személyt őrizetbe vettek, és sérülések is történtek. Az AFP tudósítója szerint tízezrek vonultak az utcákra, grúz és uniós zászlókat lengetve, hogy kifejezzék nemtetszésüket a törvényjavaslattal szemben, amelynek még egy harmadik olvasatot is meg kell szavaznia a parlamentnek.

A rendőrség már az előző nap is bevetett könnygázt és vízágyúkat a tiltakozók ellen, és hatvanhárom tüntetőt állítottak elő. A Grúz Álom – Demokratikus Grúzia kormánypárt áprilisban nyújtotta be újra a törvényjavaslatot, amely szerint a külföldről 20 százaléknál nagyobb arányban finanszírozott szervezeteket külföldi befolyásoló ügynökökként kellene regisztrálni. A javaslatot bírálók az oroszországi hasonló törvényekhez hasonlítják.

Az ellenzék és a civil szervezetek április 15. óta többször is tüntetéseket szerveztek a törvényjavaslat ellen. Az Európai Unió, amely decemberben adta meg Grúziának a tagjelölti státuszt, arra szólította fel a tbiliszi kormányt, hogy vonja vissza az előterjesztést.

Szerda este a tüntetések során tűz ütött ki a parlament épületének közelében, amely feltehetően tűzijáték miatt gyulladhatott ki egy barikádnál. A tüntetők egy része még megpróbált a szolgálati bejáraton keresztül betörni a parlament épületébe, miközben az oldalsó átjáró teljesen megtelt könnygázzal. A tüntetéseket főként az ifjúsági és diákszervezetek vezetik, míg a grúz ellenzék a háttérben figyeli az eseményeket.

Commonspace szerint a kormány ellenállásának dacára úgy tűnik, hogy az ország az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb politikai válsága felé tart. A "Igen Európára, nem az orosz törvényre" jelszóval folyamatos tömegmegmozdulások tarkították Tbiliszi utcáit, és bár vasárnap estig a tüntetőkből hiányzott a kritikus tömeg, ez később megváltozott. Szerdán további 63 embert vettek őrizetbe az ország parlamentje előtti tiltakozó megmozduláson kisebb garázdaság és a rendőrség törvényes felszólításainak való engedetlenség miatt.

(Borítókép: Tüntetők, miközben vízágyúkkal oszlatják fel a tüntetést Tbilisziben, Grúziában 2024. május 2-án. Fotó: Irakli Gedenidze / Reuters)