Felsőoktatási béremelés: az állam nem nyújt többletforrást

A felsőoktatási dolgozók harmadszor is a Kulturális és Innovációs Minisztérium elé vonultak, hogy bérrendezést követeljenek, azonban az államtitkár szerint az inflációkövető bérezés jogszabályilag lehetetlen.

A felsőoktatási dolgozók és Hankó Balázs államtitkár közötti tárgyalások során Szieberth Dénes, a BME szakszervezeti elnöke szerint előrelépés történt, mivel abban megegyeztek, hogy a béremelések során minden dolgozót figyelembe vesznek, nem csak az oktatókat és kutatókat. Az államtitkár ígéretet tett arra, hogy a kancellárokkal egyeztetve megvizsgálják, hogyan lehetne az egyetemek meglévő forrásaiból alapot teremteni az emelésekhez.

Ugyanakkor a Kulturális és Innovációs Minisztérium továbbra sem hajlandó állami többletforrást biztosítani a béremeléshez, miközben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem ingatlanvásárlásokat hajt végre és új tanárképzést indít. A doktoranduszok ösztöndíjának ügyében Hankó Balázs a Nemzeti Kiválóság Program kiterjesztését javasolta, amit a tüntetők elégtelennek tartanak a tehetséges hallgatók megtartásához.

A felsőoktatási dolgozók követelése, hogy a bérük inflációkövető legyen, jogszabályi akadályokba ütközik az államtitkár szerint. A következő tárgyalás időpontját még nem határozták meg, azt követően kerül sor rá, hogy Hankó Balázs egyeztetett a kancellárokkal.

Az állami egyetemek dolgozói, köztük az ELTE, a BME, a Zeneakadémia és a Magyar Képzőművészeti Egyetem munkatársai, először azután indultak a minisztérium elé, hogy a béremelésre vonatkozó követeléseiket tartalmazó levelükre nem kaptak választ. A második tárgyalás során a szakszervezeti képviselők a bérpapírjaikkal érkeztek, hogy alátámasszák követeléseiket.

A felsőoktatási dolgozók többek között az alábbiakat követelik: a munkáltatói döntésen alapuló illetmények alapbérbe való beépítését, a garantált alapbérek legalább 50%-os emelését, a nemzetgazdasági átlagnak megfelelő garantált tanársegédi minimumbér bevezetését, az inflációkövető garantált éves emelést, a doktori ösztöndíjak azonnali 100%-os emelését, valamint az egyetemek alapvető működési feltételét biztosító költségkeret azonnali 50%-os emelését.