Visegrádi-hegység: Völgyzugoly és csernobili dzsungelhangulat

A Visegrádi-hegységben egy 30 kilométeres túraútvonal kínál változatos tájakat és történelmi helyszíneket, Nagymarostól Pilisszentkereszten át Dobogókőig.

A túra Nagymarosról indul, ahová vonattal, hajóval vagy busszal is el lehet jutni a fővárosból. A Duna alatti közműalagutat évente egyszer, a Víz Világnapján nyitják meg, de idén ez már nem lehetséges. Visegrádon a kompkikötőben található a túra első pecsétje, onnan a Kálvária lépcsőin keresztül indul a Várhegy megmászása. A visegrádi várban több kiállítás és panoptikum is megtekinthető, ahol a királyi panorámát élvezhetjük.

A Nagy-Villám-hegyen álló Zsitvay-kilátó a hegység egyik legszebb pontját uralja, és a kilátó október 15-től április 15-ig csak hétvégén látogatható. A túra során a Borjú-fő szikláig vezet az út, majd a Moli-pihenőnél és a Vízverés-nyeregnél keresztül érkezünk a hegység belső részeibe. Az Urak asztala nevű hegyen a szovjet időkben lévő légvédelmi rakétaszázad maradványai között kalandozhatunk.

A Pap-réten a kéktúra pecsétje található, és innen Pilisszentlászlóra vezet az út, ahol egy erdei telefonfülke verseket játszik le a kirándulóknak. A faluban a Jánošíkova krčma és a Kis Rigó erdei vendéglő kínál pihenést és feltöltődést. Dobogókő felé haladva az Öreg-Nyílás-völgy árnyas ösvényein keresztül érhetjük el a Sikárosi-rétet, majd az Öreg-vágás nevű helyszínt. Dobogókőn a Nagykilátó kínál gyönyörű panorámát, de a nagy forgalomra fel kell készülni.

A túraút végén a Zsivány-szikláknál sétálhatunk, majd Pilisszentkereszten a Szabadság utcán keresztül érkezünk a főtérre. A helyi vendéglők és kocsmák után a Som-hegyi kulcsosház kínál szállást azoknak, akik a túrát több napra tervezik.

A túra során több turistaszállás is rendelkezésre áll, mint például a Báró Eötvös Loránd turistaház Dobogókőn, a Zsindelyes vendégház jurtái, vagy a Som-hegyi kulcsosház. A túraútvonal és további részletek a Szépkilátás Facebook-oldalán és a Bakancslista videóban tekinthetők meg.